Kommunen i dialog om övervakningen

Kristianstads kommun ger sig inte i frågan om kameraövervakning i centrum. Ett nytt försök att ansöka ska göras, nu via polisen.
Kristianstad • Publicerad 14 januari 2014
Foto: 

I går eftermiddag hade kommunens säkerhetsansvarige Peter Zerpe ett möte med Polisen.

– Vi hade en väldigt seriös diskussion. De ska ta det här vidare i sin organisation och komma med ett besked senare, säger Peter Zerpe

Våldsutsatta platser

Kommunstyrelsens ordförande Pierre Månsson (FP) hoppas på ett positivt besked:

– Det är några platser i Kristianstad som är väldigt våldsutsatta, bland annat Lilla Torg och Stora Torg. Vi vill gärna kameraövervaka dessa platser, säger kommunalrådet.

Som vi berättade i förra veckan så har Länsstyrelsen i Skåne avslagit kommunens egen ansökan om att få sätta upp sex fasta kameror i centrum vid gator och torg. Övervakningen skulle ske mellan 22.00 och 06.00. Länsstyrelsen motiverade beslutet med att kommunen är inne på polisens mark och att den personliga integriteten är viktigare.

– Detta är en lite svår balansgång. Det finns de som anser att kameraövervakning är kränkande, säger Pierre Månsson. Jag tycker inte att man ska kamera- övervaka hela stan, men det händer så mycket kring Lilla och Stora Torg.

Vill ha övervakning

Kommunens egen ansökan om kameraövervakning gjordes i dialog med Handelsstaden Kristianstad. Om en ny ansökan via polisen blir lika omfattande är oklart.

– Handlarna vill ha övervakning för att få en säkrare arbetssituation. Den andra aspekten är våldsdåd som sker i samband med att krogar stänger, säger Pierre Månsson.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.