Kommunen inför p-avgift för cyklister

Parkeringsavgift införs för cyklar. I fortsättningen ska alla hojar som parkeras ha ett månadsmärke påklistrat. Annars transporteras de bort.
Kristianstad • Publicerad 31 mars 2008
Cyklar utan månadskort anses som övergivna och transporteras bort, efter beslut från Lars Nyström och andra tjänstemän på C4 Teknik. BILD: PETER ÅKLUNDH
Cyklar utan månadskort anses som övergivna och transporteras bort, efter beslut från Lars Nyström och andra tjänstemän på C4 Teknik. BILD: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Kommunen har tröttnat på oordningen och allt kaos vid stadens cykelparkeringar.

- Cyklarna ligger huller om buller, rostiga damcyklar blandas med moderna citybikes för herrar. Det går helt enkelt inte att ha det så mer, säger trafikingenjören Lars Nyström på C4 Teknik.

- Vissa cyklar är övergivna och blir kvar för länge. Därför har vi tagit fram det här tjänstemannaförslaget, säger han.

För att man ska få ställa sin cykel i någon av kommunens cykelparkeringar måste man ha ett månadskort på cykeln. Detta kort kostar 100 kronor per månad, och ska klistras fast på en speciell kopphållare som finns att köpa hos cykelhandlarna för några tior. De kan också hjälpa till med montering ifall man är osäker. - Kortet köper man hos oss, på C4 Teknik. Det kommer även att finnas halvårskort för 500 kronor och årskort för 900 kronor, säger Lars Nyström.

Cyklar utan märke kommer omedelbart att transporteras bort.

- De tas till C4 Tekniks förråd, och så får man lösa ut dem där mot en administrativ avgift om 150 kronor. Vi planerar just nu när vi ska ha öppet för utlämning. Troligen blir det mellan 07.00 och 07.30 på vardagar. Cyklar som inte hämtats ut inom en månad lämnas vidare till auktionsfirma för försäljning.

Beslutet, som fattats av tjänstemännen, är ett pilotprojekt som följs med stort intresse av ansvariga för velocipedrelaterade ärenden inom SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

- Jo, vi har fått en del uppmärksamhet för detta. Större kommuner inser att det här kan bli en viktig inkomstkälla i framtiden, när allt fler personer cyklar.

Men hur kan det främja miljön, om man inför en avgift på cykelparkeringar?

- Genom att fler faktiskt kommer att kunna cykla! När rostiga, kvarglömda cyklar försvinner kommer det finnas plats för fler att parkera - och då inser de att de lika gärna kan cykla som att ta bilen, säger trafikingenjören.

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.