Annons

Kommunen kräver att skjutfälten läggs ner

Eftersom det saknas lokala och regionala militära förband kräver Kristianstads kommun att försvarsmaktens verksamhet på Rinkaby och Ravlunda skjutfält upphör. Inom de närmaste veckorna ska länsstyrelsens miljöenhet avgöra frågan för Ravlunda skjutfält. Under våren tas sedan beslutet för fältet i Rinkaby.
Kristianstad • Publicerad 28 mars 2001

Försvarsmakten ansökte redan i början av 1997 om tillstånd för sin verksamhet på de bägge fälten.

I ett yttrande över ansökan krävde kommunen då att de mest bullerstörande verksamheterna skulle upphöra och att verksamheten, på Rinkabyfältet, inom en tioårsperiod skulle anpassas så att Åhus, Rinkaby, Horna och Fårabäck inte störs. Men nu skärper kommunen tonen. Med hänvisning till att flera förband i trakten – framför allt Hässleholms garnison med artilleri och pansar – har lagts ner, kräver kommunen att verksamheten på fälten helt upphör eller omgående anpassas enligt kommunens tidigare krav.

Annons

Det är, skriver kommunen i ett brev till länsstyrelsen, ”av största vikt att pågående tillståndsprövning sker utifrån ändrade militära förhållanden och behov och grundas på en realistisk behovsanalys som utgår från att det numera saknas både lokala och regionala förband. Förband från andra delar av landet förutsätts kunna öva inom sina respektive hemmafält vilket också minskar miljöstörande transporter.” Åhus är, vid sidan av Kristianstad, kommunens mest expansiva ort. För norra delen av orten har en fördjupad översiktsplan med ny bostadsbebyggelse antagits. Att utnyttja Rinkaby skjutfält i enlighet med försvarsmaktens ansökan innebär dock, enligt kommunen, oacceptabla störningar för boende och gör det omöjligt för Åhus att växa norrut enligt översiktsplanen.

Även om Ravlunda skjutfält ligger i Simrishamns kommun innebär ett tillstånd för verksamheten där också störningar och begränsningar i Kristianstads kommuns möjligheter att utvecklas, skriver kommunen.

Enligt Göran Jansson, som handlägger tillståndsprövningen på länsstyrelsens miljöenhet, planeras ett beslut om tillstånd för verksamheten på Ravlunda skjutfält till nästa vecka eller veckan därpå. Rinkaby skjutfält behandlas sedan under våren. Han tror inte att de nedlagda garnisonerna som kommunen hänvisar till kommer att ha någon avgörande betydelse för besluten.

–Nej, de argumenten väger inte tungt i det här sammanhanget, säger Göran Jansson.

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons