Annons

Kommunen öppnar eget bårhus

Kommunen öppnar bårhus på gamla lasarettet, LVSK, med plats för 20 avlidna.
Kristianstad • Publicerad 12 januari 2009

På måndagseftermiddagen träffades företrädare för kommunen, kyrkan och begravningsentreprenörerna för att diskutera en lösning på överbeläggningen i Centralsjukhusets bårhus.

– Det var ett möte i positiv anda. Vi kommer säkert att lösa detta, säger kontraktsprost Erland Stiber efter mötet.

Annons

Sedan situationen uppmärksammades i fredags har 22 avlidna hämtats från sjukhusets bårhus.

– Församlingarna har ställt i ordning utrymmen för att ta hand om de som väntar mellan kistläggning och begravning, säger Erland Stiber.

Kommunen har ansvar för dem som avlider på särskilda boenden. CSK har ansvar för dem som dör hemma, på sjukhus eller på offentlig plats.

Av tradition har dock CSK tagit emot alla avlidna. Det senaste året har bårhuset blivit allt mer överbelagt. Situationen kulminerade under jul- och nyårshelgerna då de avlidna fick ligga skavfötters och utanför kylrummet.

Nu ser situationen ut att få en lösning där kommunen öppnar förvaringsutrymme på LVSK med plats för 20 avlidna.

– AB Kristianstadsbyggen har fått i uppdrag att ställa iordning bårhuset, säger Erland Stiber.

Kristianstadsbladet har även sökt kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Mari Eriksson. Hon avböjde möjligheten att uttala sig med hänvisning till att hon slutat för dagen.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons