Annons

Kommunen ovillig betala skada

Medan Victoria Johansson hämtade sin parkeringsbiljett föll en stor trädgren ner över hennes bil. Repskadorna i lacken blev omfattande. Nu kräver hon kommunen på betalning. Men kommunen vill inte betala.
Kristianstad • Publicerad 21 september 2003
Martin Malmenryd och Victoria Johansson tycker att Kristianstads kommun ska ta ansvar för att deras bil fördärvats av en nedfallande gren. Bild: PETER ÅKLUNDH
Martin Malmenryd och Victoria Johansson tycker att Kristianstads kommun ska ta ansvar för att deras bil fördärvats av en nedfallande gren. Bild: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Förra helgen skulle Bromöllaparet Victoria Johansson och Martin Malmenryd strosa omkring på stan med sina barn. De parkerade bilen i Tivoliområdet och gick till biljettautomaten. Då föll en stor, murken trädgren ner över bilen, en Volvo V70 årsmodell 1998. Ytterligare två bilar skadades.

– Det tog tre timmar innan någon från kommunen kom, som kunde ta bort grenen, berättar Victoria Johansson som tackar sin lyckliga stjärna att grenen inte föll en minut tidigare, då familjen fortfarande stod invid bilen. Då den ruttna grenen var borta kunde paret konstatera att lacken på taket, motorhuven och sidorna var full av repor. De kontaktade sitt försäkringsbolag, men då självrisken är på 4000 kronor började Victoria Johansson fundera.

Annons

– Det var ju inte vårt fel att bilen skadats, vi parkerade bara på en av kommunens markerade parkeringsplatser.

Så hon tog kontakt med en av kommunens jurister, då hon ansåg att kommunens skötsel brustit. Men kommunen anser inte att den handlat fel. C4 Teknik meddelar att man gör en visuell genomgång av träden. Man kikar helt enkelt på träden, och vid senaste inspektionen syntes inget fel på det aktuella trädet. Därför ska kommunen inget betala, hävdar förvaltningen.

– Men grenen föll trots att det inte blåste, så jag tycker att ansvaret ligger hos kommunen i alla fall, hävdar Victoria Johansson.

Kommunjurist Krister Svensson säger sig förstå det drabbade paret.

– Såvitt jag förstår har C4 Teknik sagt blankt nej till att betala för skadorna. Men inget formellt beslut är ännu fattat. Svensson funderar på att lämna över ärendet till politikerna för beslut.

– Det är en knepig fråga, och den kan komma att bli prejudicerande, säger han.

Kommunen betalar regelmässigt inget om kommunen inte gjort något fel. Man har heller inget strikt ansvar för växtlighet i kommunen.

– Det var en ren olyckshändelse, först när trädet sågats ner syntes rötan, säger Krister Svensson.

Han vill fundera i ytterligare några dagar innan han fattar beslut i frågan.

Victoria Johansson anser att det är solklart.

Annons

– Kommunen borde åtminstone betala för våra utlägg, som självrisken.

Hon menar att det inte bara är för pengarnas skull hon kämpar för sin sak. Det handlar lika mycket om ansvar.

– Tänk om trädgrenen trillat över barnen. Hade de verkligen kunnat avsäga sig ansvar då?

Åsa Carlsson

044-18 55 62

asa.carlsson@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons