Kommunen sätter in vakter på Arenan

Misshandeln i Kristianstad Arena får konsekvenser. Nu sätter Kristianstad kommun in ordningsvakter i Arenan vid arrangemang.
Kristianstad • Publicerad 6 mars 2013
Foto: 

– Det handlar till stor del om en arbetsmiljöfråga, att personalen på arenan inte ska ha en otrygg arbetsmiljö. Småstök på Arenan har förekommit rätt länge, men helgens händelse var droppen som fick bägaren att rinna över, konstaterar Mats Wallin, driftsansvarig för Kristianstad Arena från C4 Teknik.

Kommunen agerar

Under Kristianstad Arena Cup, som arrangerats i Arenan de senaste tre helgerna har man haft problem med ett ungdomsgäng som mer eller mindre använder arenan som fritidsgård. Ungdomarna har varit på platser där man inte får vara, rökt på läktaren och lagt belag på tv-spelet som satts upp för cupens unga deltagare. När arrangörerna försökt avvisa ungdomarna har de blivit hotfulla.

I helgen blev hotet verklighet: I samband med att några av cupens funktionärer skulle avvisa ungdomsgänget blev en 15-årig kille misshandlad så allvarligt att han tvingades uppsöka akutvård.

Händelsen får nu Kristianstads kommun att agera.

I går beslutades det att ordningsvakter ska befinna sig i Arenan vid arrangemang.

– I princip har vi haft problem med ungdomsgäng i Arenan ända sedan de rev Resecentrum. De är stökiga och bråkiga, och nosiga när de blir tillsagda. Så nu agerar vi på allvar, vi kommer att använda väktare och ordningsvakter på ett helt annat sätt i Arenan än vad vi gjort tidigare, säger Mats Wallin.

I första hand kommer ordningsvakter att kallas in vid arrangemang i Arenan. Dock inte vid IFK Kristianstads hemmamatcher, handbollsklubben har egna säkerhetsarrangemang som fungerar bra. Men problemen med ungdomsgängen som använder Arenan som fritidsgård förekommer ju också under vardagskvällar, vid vanliga träningar.

– Vi börjar med ordningsvakter vid arrangemangen. Min personal kan ju också ringa in väktare när som helst till arenan, säger Mats Wallin.

Det här måste ju innebära en ökad kostnad för kommunen?

– Det gör det naturligtvis. Inte bara för C4 Teknik, utan även för arrangörerna som hyr arenan. Men exakt hur vi löser den ekonomiska biten tar vi senare, det viktiga nu är att vi får ordning på problemet och höjer säkerheten, säger Wallin.

Kan man inte låsa?

– Kristianstad Arena är en öppen anläggning, det är ju meningen att kommuninvånarna ska kunna komma och utöva sport och titta på sport här. Den öppenheten vill vi bevara. Men visst, vi kommer att titta över den delen också, och kanske låsa utrymmen där man inte får vistas. Vi har ju också kameraövervakning, vi jobbar kontinuerligt med säkerheten, säger Wallin.

Enligt Peter Zerpe, säkerhetsansvarig i Kristianstad kommun, är det inget nytt med ungdomsgäng som stökar på olika offentliga platser.

– Det är precis som med skadegörelse, det kommer och går i vågor. Kristianstad är inte annorlunda än andra städer, även om vi rent allmänt har en ganska lugn och trivsam stad. Bus och stök i Arenan har förekommit ganska länge, men i och med helgens händelse har det gått över gränsen, säger Zerpe.

Misstänkt ska förhöras

Samtidigt utreder polisen misshandeln av den 15-årige killen vid Kristianstad Arena Cup. I och med att det rör ungdomar, både när det gäller målsägande och misstänkta så är faller prioriterat och ska hanteras skyndsamt.

– Vi har hört målsäganden en andra gång, och även hört vittnen. Inom kort kommer den misstänkte att kallas till förhör, säger Anna Jemn, ungdomsutredare vid polisen i Kristianstad.

Maria Sällberg
Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.