Kommunens flyktingkvot överskrids

Under 2007 tog Kristianstads kommun emot 401 flyktingar. Avtalet med Migrationsverket gäller 100. – Det blir sämre mottagande generellt sett, säger Helena Johnsson, chef för integrationskontoret.
Kristianstad • Publicerad 8 februari 2008

Det är andra året i rad som flyktingmottagandet är betydligt större än kommunens avtalade kvot. 2006 gällde avtalet 200 flyktingar och då kom det 324.

– Verkligheten ser inte ut sådan att vi kan säga nej. Bosätter det sig en flykting som precis har fått uppehållstillstånd i kommunen, kan vi inte säga nej för att vi redan har tagit emot 100 flyktingar. Det är samma regler som för alla kommuninvånare. Man får flytta och bosätta sig var man vill, säger Helena Johnsson.

Av de 401 flyktingarna under 2007 är den absolut största andelen från Irak.

– Ungefär 90 procent. Sedan är en del från Somalia och det kommer en del statslösa palestinier som kan ha bott i Irak eller andra länder kring området. Jag kan tänka mig att en del är från Gazaremsan.

Att det är så många fler än vad kommunen avtalat får en hel del problematiska konsekvenser, inte minst för flyktingarna själva. Helena Johnsson säger att mottagandet blir sämre förberett och sämre förankrat hos de inblandade aktörerna.

– För vuxna tar det längre tid att komma ut till självförsörjning och de får vänta länge på svenska för invandrare. För barn och ungdomar blir skolgången lidande när det inte finns tillräckligt med lärare och klassrum, säger hon och specificerar konsekvenserna:

– Det är svårt att rekrytera sfi-lärare och lokalerna på sfi räcker inte till, det blir trångt i barnomsorgen, långa väntetider på vårdcentralen för hälsoundersökningar och här på integrationskontoret är vi trångbodda. Även på gymnasieskolans förberedande program för nyanlända börjar det bli fullt vilket ger lokal- och personalbrist. Avtalet om 100 flyktingar har egentligen ingen praktisk betydelse, eftersom fler flyktingar kan bosätta sig här av egen vilja.

Kommunen har skrivit ett avtal med Migrationsverket med en klausul där man förbinder sig att ta emot flyktingar fram till januari 2010.

– Vi får statsbidrag för alla som kommer och i och med detta avtal kan vi få 20000 kronor extra per individ som är färdig med sfi och ute på arbetsmarknadspraktik under sitt första år. 2006 fick vi även extra pengar för de extra administration- och personalkostnader som behövs, säger Helena Johnsson.

Marcus Haraldsson

044-18 55 56

marcus. haraldsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.