Kommunledningen får godkänt för 2007

Godkänt, men med synpunkter. Så kan kommunrevisionens granskning av Kristianstads kommuns verksamheter under 2007 sammanfattas.
Kristianstad • Publicerad 31 mars 2008

Förutom kommunstyrelsens och nämndernas verksamheter har kommunens revisorer även tittat närmare på de kommunala bolagen. Granskningen resulterar i samtliga fall i "rena" revisionsberättelser, det vill säga att de är utan anmärkning och tillstyrker att styrelserna beviljas ansvarsfrihet.

Men det finns delar där revisorerna reagerat. Allvarligast är kritiken mot kommunstyrelsen, som inte uppmärksammat att flera av de kommunala bolagen brister vad gäller den interna kontrollen. I höstas konstaterades bland annat att ABK och Kristianstad Airport AB saknade både reglemente för internkontroll och rutiner för det. Något som revisorerna betecknade som "anmärkningsvärt".

- Där har kommunstyrelsen brustit i sin tillsynsplikt, säger kommunrevisionens ordförande Göran Wagermark (s). Men trots det tillstyrker vi ansvarsfrihet. Vi ser inte att bristen har lett till någon skada.

Revisorerna konstaterar att kommunen har nått upp till sina mål om god ekonomisk hushållning. Däremot tar de inte ställning till om kommunen har levt upp till målen i verksamheten. - Skälet är att kommunen har många mål, och alla är inte mätbara. Det går alltså inte att dra några slutsatser, säger Göran Wagermark.

I sin granskning har revisorerna funnit brister i samarbeten som kommunen har med andra kommuner. I Östra Skånes hjälpmedelsnämnd upptäcktes en differens på 3,65 miljoner kronor mellan Kristianstads kommuns bokföring och hjälpmedelsnämndens lagervärdering. Eftersom differens inte har kunnat förklaras helt ska en konsult anlitas för att reda ut begreppen.

Göran Wagermark och hans kollegor är också kritiska till underlagen från Skåne Nordost.

- Det finns inga ordentliga projektredovisningar till Kristianstads kommun. Vi ska därför gå in och göra en särskild granskning på det området.

Matti Stenrosen

044-18 55 90

matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.