Kommunstyrelsen stoppar fakturorna – i alla fall tillfälligt

Kommunstyrelsens arbetsutskott begärde i går en utredning kring de höga avgifter för va-anslutning som drabbat ett hundratal ägare till obebyggda tomter i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 28 februari 2013
Oförstående. ”Hur kan det gå till så här?” Mattias Borg har svårt att förstå att kommunen kan debitera vatten och avlopp så många år efter att arbetet utfördes. En räkning på 70 000 kronor innebär mycket för hans privatekonomi.
Oförstående. ”Hur kan det gå till så här?” Mattias Borg har svårt att förstå att kommunen kan debitera vatten och avlopp så många år efter att arbetet utfördes. En räkning på 70 000 kronor innebär mycket för hans privatekonomi.Foto: Annica Jönsson

– Vi känner en oro över den diskussion som förs och vill ha mer på fötterna. Under utredningstiden är det viktigt att kommunen inte fakturerar några nya, säger kommunstyrelsens ord­förande Pierre Månsson (FP).

– Formellt är faktureringen kanske helt rätt, men det måste också vara rimligt, säger oppositionsrådet Heléne Fritzon (S).

70 000 kronor

Kristianstadsbladet berättade i lördags om Mattias Borg i Degeberga. Han fick för en tid sedan en räkning på drygt 70 000 kronor från C4 Teknik. När han ringde kommunen för att rätta till vad han trodde var ett misstag fick han veta att räkningen var korrekt. Den gällde anslutning av vatten och avlopp till den obebyggda tomten, som utfördes 1977.

Ytterligare ett hundratal hushåll i Kristianstad har under vintern fått liknande fakturor för va-anslutning för obebyggda tomter. Tolv av dem har klagat hos kommunen, och fem har drivit sitt ärende till Statens va-nämnd.

Att så många har drabbats just i vinter har enligt tekniska chefen Charlotte Lindström sin bakgrund i ett beslut i tekniska nämnden 2009, om att följa fullmäktiges beslut att även obebyggda tomter ska debiteras när anslutningspunkterna är framdragna och aviserade. Men trots att anslutningspunkterna också aviserades 2009 dröjde det alltså till november 2012 innan räkningarna skickades ut.

– Det var efter att kommunens revisorer påpekat att vi behövde rutiner för faktureringen av dessa, säger Charlotte Lindström.

Inga nya fakturor

Men några nya fakturor blir det enligt politikernas beslut inte tal om under utredningstiden.

– Vi har också en likställighetsprincip, det vill säga att alla ska behandlas lika av kommunen, påpekar hon.

Kan det bli aktuellt att efterskänka de här avgifterna?

– Det tror jag inte är någon bra idé, svarar Charlotte Lindström.

Det är Charlotte Lindström som tillsammans med kommundirektör Jan Pålsson nu ska titta närmare på frågan.

– Vi ska göra en översyn. Se vad som beslutats tidigare, vad juridiken säger och hur kommunens revisorer ser på frågan, säger Jan Pålsson.

Mattias Borgs faktura är föremål för en särskild utredning, eftersom en tidigare ägare till fastigheten säger att han redan betalat anslutningsavgiften.

Maria Sällberg
Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.