Annons

Konkurrens väntar för närvården

Samtidigt med jubileumsåret för regionen står primärvården i Skåne inför sitt största systemskifte någonsin. Fem förvaltningar har blivit en och nu väntar en konkurrenssituation om patienternas vårdpengar.
Kristianstad • Publicerad 12 januari 2009
Benny Ståhlberg, primärvårdschef. Bild: Annica Jönsson
Benny Ståhlberg, primärvårdschef. Bild: Annica JönssonFoto: 

Primärvården i Skåne befinner sig just nu i ett familjeläkarsystem i väntan på det nya Hälsovalet.

1994 infördes husläkarreformen som i Kristianstad genomfördes fullt ut. Alla skulle välja en egen läkare. Men reformen upphävdes redan 1996 och sedan har olika husläkarsystem ersatt varandra. Samtidigt med möjligheten att fritt välja läkare har vårdenheterna haft ett områdesansvar, och det har inneburit en alltför stor belastning för vårdcentralerna, anser primärvårdschef Benny Ståhlberg. Den första maj byter man system och Ståhlberg beskriver det kommande Hälsovalet som ett paradigmskifte för närsjukvården. - Från och med maj får vårdcentralerna inte längre några pengar automatiskt. En vårdpeng som anpassas efter personens vårdbehov följer med patienten som själv väljer vårdenhet. Det innebär att makten och inflytandet flyttas över till patienterna.

Annons

Den offentliga primärvården går in i en roll den aldrig haft förut. Den ska konkurrera med de nya privata vårdenheter som etablerar sig och det finns en oro i de områden där konkurrensen är stor, menar Benny Ståhlberg. Nu måste man marknadsföra sig på ett helt annat sätt och ett intensivt arbete pågår med att förbereda övergången.

- Det är ett svårt skede i och med att vi fortfarande inte vet hur stor vårdpengen blir. Den svåra frågan nu blir vad man gör med de enheter som inte blir attraktiva. Vad Hälsovalet innebär för tillgängligheten och antalet vårdcentraler är svårt att förutse. I och med årsskiftet går BVC över till ett eget Hälsovalssystem och antalet nya BVC-mottagningar blir en indikator på vartåt det lutar för vårdcentralerna. Störst är intresset hos nya i Malmö-Lundområdet, i nordöstra Skåne finns inga tecken på nyetableringar i nuläget.

Karolina Alfredsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons