Konkursförvaltare vill dela ut miljoner

Panaxias konkursförvaltare Lars-Henrik Andersson är en nedringd man. Tidningarnas telegrambyrå och Dagens Industri har missuppfattat Kristianstadsbladets artikel och skriver att de som låtit Panaxia transportera pengarna inte får ett öre. "Till dem finns 140 miljoner som kan fördelas", säger Lars-Henrik Andersson.
Kristianstad • Publicerad 15 februari 2013

I fredagens Kristianstadsbladet berättar vi om att endast 138 kronor finns i Panaxia AB:s konkursbo. I artikeln påpekas att den bouppteckningen inte alls handlar om de "försvunna" pengarna. Skulden i Panaxia AB:s konkursbo är ungefär 325 miljoner och fodringsägarna är företag som leasat ut produkter till Panaxia, skulder till andra företag inom koncernen och leverantörsskulder. De sistnämnda är på ungefär tio procent av skulderna, 32 miljoner.

Sammanlagt tros 600 miljoner kronor av de pengar som Panaxia transporterade ha försvunnit. Men det är ett annat bolag, Panaxia kontanthantering, som hade hand om de pengarna. Därför omfattas de inte alls av Panaxia AB:s konkursbouppteckning, vilket också påpekas i artikeln.

– I den konkursen är tillgångarna inte noll kronor. Där finns ungefär 140 miljoner kronor som kan ha separationsrätt, säger Lars-Henrik Andersson.

Det innebär att det är pengar som kunderna har bättre rätt till än de prioriterade fodringsägarna. Om domstolen delar konkursförvaltarens åsikt innebär att de kunder som lät Panaxia transportera pengar får tillbaka ungefär en fjärdedel av pengarna som försvunnit.

– Jag har varit helt nedringd i dag, sedan TT:s och Dagens Industris artiklar. Dessa kunder tror att jag har slarvat bort pengarna och jag får förklara att det inte är så. Vi räknar fortfarande med att de som låtit Panaxia transportera pengarna kommer att få en del tillbaka. För dessa kunder har inget ändrats, poängterar Lars-Henrik Andersson.

Under fredagen har all arbetstid gått till att lugna oroliga kunder som Panaxia kontanthantering transporterat pengar åt.

– Egentligen skulle man kopplat om sin telefon till journalisterna, säger Lars-Henrik Andersson med en suck.

Mikael Hallqvist
Anders G Bergquist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.