Konst i tiden – och tidningen

Det här blev kvällen då kulturen träffade läsarna öga mot öga. Temat ”Konstens rörelse i och mot tiden” hade lockat dryga 50-talet åhörare till kvällens möte på Kristianstadsbladets tredje våning. –Det känns angeläget att våra kulturskribenter får ett ansikte och att vi tar steget ut på stan, inledde kulturredaktören Sune Johannesson.
Kristianstad • Publicerad 1 februari 2001
Konstchefer i debatt. Från vänster ses Göran Christensson (Malmö konstmuseum), Thomas Millroth (Ystad konstmuseum) och Marika Wachtmeister (Wanås), som under onsdagskvällen diskuterade konst i tiden med besökare på Kristianstadsbladet. Bild: WILLY ALM
Konstchefer i debatt. Från vänster ses Göran Christensson (Malmö konstmuseum), Thomas Millroth (Ystad konstmuseum) och Marika Wachtmeister (Wanås), som under onsdagskvällen diskuterade konst i tiden med besökare på Kristianstadsbladet. Bild: WILLY ALMFoto: 

Samarrangemanget mellan tidningen och Stadsbiblioteket syftar till att få ut kulturen i verkligheten. Sista onsdagen varje månad, fram till och med maj, kommer olika samtal och föreläsningar – öppna för alla – att hållas.

Under onsdagskvällen var det tre konstchefer som under ledning av kulturskribenten Thomas Kjellgren diskuterade konsten i vår tid och institutionernas ansvar.

Marika Wachtmeister från Wanås Utställningar, Thomas Millroth från Ystad konstmuseum och Göran Christenson från Malmö konstmuseum började med att presentera sig och sina institutioner. Samtalen gled dock snabbt in på det som det var tänkt; vad är institutionernas ansvar och hur de ska samla verk, vad är provocerande, och vem bestämmer inom konsten.

–Det var ett trevligt initiativ, och vi fick in väldigt många intressanta frågor från publiken. Vi hade en hög spännvidd och öppen dialog. Tyvärr var tiden för kort, vi kunde ha hållit på mycket längre, sa Thomas Kjellgren efteråt.

–Vi belyste det vi ville komma åt. Men vi hann inte riktigt med frågorna om etik och moral. Även Sune Johannesson var nöjd med kvällen och gensvaret från publiken.

–Det här är nog den konstigaste tidningssida jag har gjort – för det är väl så man får se det.

En åhörare som lyssnade på diskussionerna var Kristianstadsbon Jörgen Erlandsson:

–Det här var bättre än jag trodde det skulle vara, sa han och förtydligade:

–Det var öppnare och gemytligare än jag tänkt mig. Och framför allt visar det att det här med konst inte är så svårt som man kan tro – inte ens att prata om…

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se

Av Clifford Johansen 044-185640
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.