Konst med magkänsla

Underbelly. Känsla djupt i magen. Men också en koppling till vårt ursprung. Underbelly är också namnet på Teresa Holmbergs och Jonathan Haners utställning i Skånehuset.
Kristianstad • Publicerad 25 augusti 2004

– Vi har varit ett par i åtta år, men detta är första gången vi ställer ut tillsammans, berättar Jonathan Haner där vi står framför objektkonst. Ingredienserna " tillplattade tyska ölburkar som inte gått att panta, och kycklingben " har blivit tre hängande verk. Kycklingbenen ger kropp åt ett kattskelett. I stället för kranium har de andra två skeletten fått tandavtryck som huvuden.

– Det mesta är rester efter studentfesten i Tivoliparken, förklarar Jonathan.

Inspiration till hans objektkonst kan komma lite varstans ifrån: från växtriket, från djurriket och från industri, det senare i form av en metallbit.

Teresa Holmberg är skånskan som flyttade till Berlin, som återvände till Sverige och numera bor utanför Sibbhult tillsammans med Jonathan. Hon arbetar med sandgjutarteknik i glas, och har till utställningen valt motiv från Pompejis undergång " händer, ansikten " varvat med ödlor, Skapelseporten med eld och vatten. Liksom konstverken med ödlor påminner Skapelseporten om vårt ursprung.

Tillsammans med Jonathan lyfter Teresa ner den ena Skapelseporten igen, lägger den skyddad upp och ner på mjukt underlag i väntan på slutlig placering. Den väger multum.

Teresa Holmberg jobbar tillsammans med ett gjutarlag på Bergdala glasbruk utanför Växjö. Hon gör formerna och bearbetar sand och färg, innan gjutarna kommer med den heta glasmassan. Resultatet blir tunga glaspjäser, som inte är helt transparenta och som har en levande yta, genom att den är mjukt putsad.

På måndagskvällen hölls vernissage i Skånehuset. Utställningen varar till den 9 september.

Gunilla Ingels

044-18 55 38

gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.