Annons

"Konsumenterna har tagit makten"

–Konsumenterna har tappat förtroendet och det europeiska jordbruket befinner sig i kris. I framtiden måste politiker och bönder rätta sig efter konsumenternas krav. Vi går en helt ny jordbrukspolitik till mötes efter BSE och mul- och klövsjuka, men man skapar den inte över natt.
Kristianstad • Publicerad 6 mars 2001
En vändpunkt. Sjukdomar och skandaler inom Europas livsmedelsproduktion har gjort att politiker och bönder i framtiden måste lyssna på konsumenternas krav, menade EU-parlamentarikern Karl Erik Olsson (c) som gästade Önnestad i går kväll.Bild: BOSSE NILSSON
En vändpunkt. Sjukdomar och skandaler inom Europas livsmedelsproduktion har gjort att politiker och bönder i framtiden måste lyssna på konsumenternas krav, menade EU-parlamentarikern Karl Erik Olsson (c) som gästade Önnestad i går kväll.Bild: BOSSE NILSSONFoto: 

EU-parlamentarikern Karl Erik Olsson (c) från Häglinge gästade Önnestad i går kväll i samband med LRF:s ortsförbundsstämma. Där bidrog han med ett anförande som kretsade kring BSE och mul- och klövsjukan.

För Kristianstadsbladet medgav Karl Erik Olsson utan omsvep att EU:s jordbrukspolitik bidragit till att konsumenternas förtroende för livsmedelsproduktionen rasat.

Annons

–Den gemensamma europeiska jordbrukspolitiken, CAP, har hittills varit inriktad på att skydda producenterna. Varken bönder eller beslutsfattare har varit marknadsorienterade. Brister har täckts med bidrag och kompensationer inom den gemensamma marknaden. Ta till exempel transportbidragen. –Men så blir det inte i framtiden. Nu är konsumenterna och marknaden på hugget och den nya jordbrukspolitiken som ska ta vid 2006 kommer att vara tvungen att lyssna på marknadskrafterna, menade Karl Erik Olsson.

–Jag är för ett fritt flöde och en fri marknad, men inte för ett fritt flöde av sjukdomar, betonade han.

Han menar därför att man måste införa ett hårdare regelverk för att förhindra att systemet bidrar till spridande av smitta och sjukdomar när man skapar en större marknad.

Karl Erik Olsson jämförde med USA där den federala motsvarigheten till Livsmedelsverket, Food and Drug Administration, satt upp normer för handel mellan stater.

–Reglerna kan variera i de olika staterna, men endast produkter som uppfyller de federala reglerna får finnas i handel mellan staterna. Det är ett utmärkt system, sade han. –Men vi kan inte genomföra det över en natt. Livsmedelsproduktion är kolossalt komplicerat. Den går inte går att jämföra med något annat eftersom det är produkter vi måste ha ständig tillgång till. Det har gjort marknadsorienteringen och lyhördheten trögare.

–Fram till 2006 har vi ett avtal med producenterna inom Europa. Att säga upp det nu när marknaden börjar svikta vore som att ett försäkringsbolag sade upp brandförsäkringen precis när huset börjat brinna. Det är omöjligt, menade Karl Erik Olsson.

Däremot tror han att den nya kommissionen tvingas arbeta på ett helt nytt sätt och ta hänsyn till konsumentintressena i utformningen av nya regler. –Framtidens jordbrukspolitik måste ta mycket större hänsyn till etiska värden och livsmedelssäkerhet. Konsumenternas hänsyn till miljö och djuromsorg går inte att komma förbi.

–Nu är det konsumenterna som har tagit makten och det har redan påverkat politiken i till exempel Tyskland, där jordbruksministern tvingades avgå och konsumentintressena förts upp på departementsnivå, påpekar Karl Erik Olsson.

–Det bästa vi politiker kan göra är att till oss av det som sker och redan nu inleda diskussionen om CAP:s utformning efter 2006, sade Karl Erik Olsson.

lena.timelin@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons