Köpte däck – miste jobbet

En anställd på Regionfastigheter i Kristianstad har tvingats lämna sitt arbete sedan det avslöjats att han försökt köpa privata varor på företagets bekostnad. Någon polisanmälan har inte gjorts.
Kristianstad • Publicerad 12 maj 2007
CSK.
CSK.Foto: 

Mannen sparkades heller inte, utan tvingades säga upp sig själv och lämna arbetsplatsen. Mannen, som arbetat på Regionfastigheter sedan början av 1990-talet, är formellt anställd maj månad ut och får lön under uppsägningstiden.

– Han är arbetsbefriad för att kunna söka ett nytt jobb, säger fastighetschef Bo Theorén på Regionfastigheter.

Den anställde avslöjades då en faktura på inköpet av ett vinterdäck på 1305 kronor kom in. Vid närmare kontroll upptäcktes att däcket sattes på en bil som ägs av den anställdes före detta hustru.

Har ni gjort någon polisanmälan?

– Nej, varför då? Det har skett en felfakturering. Däckverkstaden har skickat en faktura till Regionfastigheter som vi inte ska ha, svarar Bo Theorén.

Så verkstaden har gjort fel?

– Det har väl blivit ett missförstånd om vem som ska ha fakturan.

Men driftchefen Nils Bengtsson har en annan version:

– Jag ställde krav när vi upptäckte oegentligheterna. Han (den anställde) ställde inte upp på det utan sa upp sig själv.

Det är inte första gången den anställdes agerande har ifrågasatts. Under en följd av år har det förekommit rykten på CSK och inom Regionfastigheter om att mannen har tagit uppdrag privat som han ska ha genomfört även under ordinarie arbetstid. Han ska dock ha skyddats av sina chefer, som enligt ryktena har utnyttjat tjänsterna.

Ryktena förstärktes för drygt ett år sedan då personer under dagtid fotograferade den anställdes företagsbil utanför Bo Theoréns bostad i Önnestad.

Enligt Bo Theorén finns en naturlig förklaring.

– När jag skulle byta ut köket och sätta in gas hjälpte den anställde mig. Han kände till en rörfirma som är certifierad för gas och ringde dem.

– Men när polackerna kom för att sätta in köket så kunde de och rörfirman inte göra sig förstådda med varandra. Då åkte den anställde dit för att förklara var spisen skulle stå. Han var där högst en kvart.

Hur visste den anställde var din spis skulle stå? Kan han polska?

– Nej, men han hade varit hemma hos mig flera gånger, tittat på ritningar och kommit med goda råd. Han var ju en arbetskompis.

Den anställde som nu tvingats lämna arbetet upptäcktes nyligen i CSK:s källarförråd i samband med att designstolar modell Myran försvann ur förrådet. När han avslöjades förklarade han att där fanns en läcka. Men någon läcka upptäcktes inte, och den anställde hade heller inte beredskap den lördagen. Det inträffade anmäldes till den säkerhetsansvarige på CSK, Bodil Holmkvist, som dock inte gick vidare med ärendet.

– Vi har valt att än så länge inte göra någon polisanmälan. Vi har fått en redogörelse från Bo Theorén om varför den anställde var i förrådet, säger hon. Men kommer det fram mer om hur stolarna försvann så går vi vidare med ärendet.

Kristianstadsbladet har förgäves sökt den anställde.

Matti Stenrosen

044-18 55 90

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.