Körer bjöd på fin aftonsång i kyrkan

Det var en högtidlig inledning på gårdagens aftonsång i Heliga Trefaldighetskyrkan.
Kristianstad • Publicerad 2 januari 2012
Foto: Lasse Ottosson

Sångarna i församlingens goss- och herrkör tågade i procession genom kyrkans mittgång i sina röda skrudar och fick en central del i gudstjänsten vid koret. Trots namnet aftonsång hölls gudstjänsten redan klockan 16 på eftermiddagen, men det var ändå senare än vanligt för att vara nyårsdagen.

– Tidigare har vi haft nyårsdagens gudstjänst klockan elva, men vi ville prova att ha den sent på eftermiddagen istället. Många kan ha varit uppe sent på nyårsaftonen sa prästen Lena Bruce, som förrättade gudstjänsten.

– Nu var det också många fler besökare än tidigare, säkert över hundra, så det kan vara något att tänka på framöver. Kör och musik drar också alltid mycket folk.

Aftonsången har en lång historia inom den kristna traditionen.

– Den är egentligen en gudstjänst som är en del av en krans av gudstjänster, som går tillbaka till förkristen tid, säger körledaren Joakim Olsson Kruse.

– Aftonsången kretsar kring ett par psalmer ur psaltaren och man sjunger två lovsånger, Jungfru Marias lovsång och Symeons lovsång. Sen kan man bygga ut gudstjänsten som man vill med psalmer. Idag är det inte många kyrkor som håller aftonsången igång. Det är egentligen bara de stora katedralerna och i Kristianstad, där vi har aftonsång flera gånger om året, säger han. Högtidlig inledning på aftonsången i Heliga Trefaldighetskyrkan i går.

INTERNAL INTERNAL
Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.