Körer hade en dag på sig

Körer från Kristianstad och ledare från hela Skåne och Blekinge fick en dag på sig att svetsa sig samman. På kvällen var det konsert och till sin hjälp hade de Vocal Six.
Kristianstad • Publicerad 29 januari 2011
Livboj var en av låtarna under den gemensamma konserten.
Livboj var en av låtarna under den gemensamma konserten.Foto: 
Diana Edel Severin sjunger i Västra och Östra Vrams kyrkokör.
Diana Edel Severin sjunger i Västra och Östra Vrams kyrkokör.Foto: 
Peder Tennek från Vocal Six undervisade deltagarna i scenutstrålning och -närvaro.
Peder Tennek från Vocal Six undervisade deltagarna i scenutstrålning och -närvaro.Foto: 
En dags frist. Körer från Kristianstad och ledare från Skåne och Blekinge hade en dag på sig att öva inför föreställningen på lördagskvällen. Bilder: Lasse Ottosson
En dags frist. Körer från Kristianstad och ledare från Skåne och Blekinge hade en dag på sig att öva inför föreställningen på lördagskvällen. Bilder: Lasse OttossonFoto: 

Diana Edel Severin var deltagare under lördagens körövningar på Konserthuset i Kristianstad. Hon har sjungit sedan hon var barn.

– Det var fikat som lockade mig att börja. När jag gick på fritids fick de som gick i barnkören börja senare och fika tillsammans. Det verkade trevligt och därför började jag.

Diana Edel Severin hade ett uppehåll från Västra och Östra Vrams kyrkokör när hon läste musikklass i gymnasiet. I somras tog hon studenten, hon läser till lärare på högskolan i Kristianstad och är tillbaka i kören.

– Det är ett bra sätt att utveckla sin sång och det är trevligt att vara med på repetitioner och träffa de andra medlemmarna, säger Diana Edel Severin. Tillsammans med 80 medlemmar i Västra och Östra Vrams kyrkokör, Te Deum från Vä-Skepparslöv, Allsångarna från Nosaby och körledare från Skåne och Blekinge klev hon på lördagsmorgonen in i Konserthuset i Kristianstad. De hade dagen på sig att öva inför kvällens konsert.

– Ni behöver inte stressa. Ni har jättegott om tid på er, skämtar Robert Green från Vocal Six, under repetitionerna.

Rytmik, scenutstrålning, intonation, frasering och bästa sättet att sjunga upp var några av övningsmomenten under dagen. Ingela Sturesson Carlsson, som är kyrkomusiker i Nosaby, var arrangör.

– Jag jobbar extra på Sensus och fick fria händer att anordna något roligt för mina kollegor som är kyrkomusiker. Därför kontaktade jag Vocal Six och bad dem komma hit och anordna en workshop, säger hon. Ledarna och körsångarna övade in fyra låtar att framföra tillsammans med Vocal Six under kvällens gemensamma konsert. De var "Sånt är livet", "Hey Jude", "Seasons of Love" och "Livboj".

– När vi har workshops handlar det mycket om att man ska våga sjunga och inte sitta och mesa. Alla måste ta ansvar för sin del i en stämma och att det ska bära hela vägen. Det handlar också om att ha kul tillsammans och att förmedla ny kunskap som deltagarna kan dela med sig av. När någon ny och utomstående person lär ut något fäster det lättare, säger Robert Green. Gruppen håller i mellan fem och tio utbildningar per år. Norge, Holland och Taiwan är exempel på länder där körer tagit del av gruppens kursutbud. Peder Tennek från Vocal Six delade på lördagen med sig av sina erfarenheter av scennärvaro och utstrålning.

– Så fort man går in på en scen och står inför en publik så måste det finnas ett underhållningsvärde. Musik är mer än bara toner och rytmik. Det ska finnas rätt känsla, klangfärg och mental inställning. Man ska leverera något till publiken och då är det många olika delar som ska summeras i hop för att det ska bli ett framförande, säger Peder Tennek.

Gruppens roll på lördagen var förutom att hålla i utbildningen och ha en gemensam föreställning med kursdeltagarna också att ha en egen konsert.

– Vi ger ett blandat program av pop, jazz och rock, säger Peder Tennek.

Direkt efter konserten i Kristianstad väntade ett annat framförande för gruppen på lördagskvällen.

– Vi framträder på galamiddagen under Handbolls-VM. Eftersom det finns människor från många olika länder i publiken blir det en show med tyngdpunkt på låtar som är igenkända internationellt, säger Peder Tennek.

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.