Körkort för EU-moped

Krav på körkortort för moped klass I och förarbevis för klass II är en del av regeringens förslag för att öka trafiksäkerheten. Förslaget är nu skickat till lagrådet på remiss.
Kristianstad • Publicerad 24 maj 2008
Amanda Nilsson provar mopeder i Kristianstad.Bild: RONNIE SMITH
Amanda Nilsson provar mopeder i Kristianstad.Bild: RONNIE SMITHFoto: 

För klass I-mopeder, EU-mopeder, vill man införa den nya körkortsbehörigheten AM. Då behövs körkortstillstånd med medicinsk och personlig lämplighetsprövning. Körkortet kan också dras tillbaka på samma grunder som andra körkort.

- Det är bra att öka statusen på behörigheten så att ungdomarna tar trafikreglerna mer på allvar, säger Peter Johansson, vd för Moped- och Motorcykelbranschens riksförbund. Han är glad för att 15-årsgränsen behålls både för klass I- och klass II-mopeder.

- 15-åringen behöver sin mobilitet, den ska vi vara rädda om.

Det föreslås att praktik i trafik ska bli obligatoriskt i utbildningen, inte bara övning på inhängnat område, vilket är dagens minimikrav.

För moped klass II vill man införa krav på förarbevis, utbildning och teoretiskt kunskapsprov. Vid trafikbrott ska förarbeviset kunna återkallas.

- Att man får köra de gamla mopederna utan trafikutbildning är lika dumt som om man skulle få köra en gammal bil utan körkort, säger Ulf Mohlin, som utbildar mopedförare på Mohlins Cykel & Motor i Kristianstad.

Den snart 15-åriga Amanda Nilsson ser fram emot att få köra moped.

- Jag tycker reglerna är bra som de är nu, säger hon. Fast det är bra när man får praktisera i trafiken. Mopedolyckor har blivit allt vanligare de senaste åren. Mest drabbade är oskyddade trafikanter i stadsmiljö. De nya reglerna ska vara förebyggande genom att öka kunskapsnivån. Många mopedolyckor blir exempelvis allvarliga på grund av att hjälmen inte används eller inte används rätt.

- Det är ju inte så roligt att behöva sitta i rullstol hela livet för att man en gång struntade i att knäppa hakremmen, säger Catrin Tidström, kansliråd på näringsdepartementet.

Fotnot.Förslaget från regeringen innehåller också nya regler för snöskoter och terränghjuling.

Nadja Högman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.