Köttbranschen ska göra reklam i skolor
Köttproducenternas informationsföretag Svensk köttinformation utformar kampanjen som riktar sig från blivande föräldrar via barnavårdscentralerna till gymnasieelever.
Med hjälp av filmer, cd-romspel och broschyrer ska eleverna i 1060 grundskolor upplysas om vikten av kött i kosten. Dessutom arrangeras tävlingar typ ”Årets köttfärskock” i högstadium och gymnasier.
En annonskampanj startades i dagarna och på landets barnavårdscentraler ska man arrangera utbildningsdagar för personalen för att nå blivande föräldrar. Även förskolor och daghem ingår i målgruppen.
Det är främst ungdomar som blir vegetarianer. Svenska vegetariska föreningen reagerar starkt på den planerade kampanjen.
–Vi har ju inte lika stora resurser som köttindustrin och vi kan inte informera alla skolor. Men vi ska se till att få ut information till kommunernas kostansvariga om bland annat proteinersättning, säger föreningens ordförande Kurt Svedros. I Kristianstads kommun möts den planerade kampanjen med tveksamhet hos de ansvariga. Nina Schack är kostansvarig i kommunen och anser att kampanjen i viss mån är befogad.
–Debatten i galna ko-sjukans kölvatten har blivit överdriven, så visst behövs det information. Men jag hade föredragit att någon opartisk organisation hade stått för den. Livsmedelsverket och jordbruksverket kan ge en sådan objektiv upplysning, säger hon.
–Men allt beror på hur de går ut med informationen, hur de gör. Det gäller att de inte vinklar framställningen och att man ser igenom att det är en partsinlaga. –Våra elever är i och för sig vuxna nog att se igenom ett reklambudskap och att ta ställning själva. De är ju 16 år. Men kommersiella budskap riktade till våra elever tar vi nog oss friheten att sålla bort, säger rektorn på Söderportskolan Bo Larsson.
Elevrådets ordförande på skolan, Joakim Mehlin, välkomnar däremot en kampanj på skolan för ökat köttätande.
–Det är jättebra. Kött är nyttigt och behöver massor av PR i dessa dagar. BSE-debatten har lett helt snett, och Göran Perssons uttalanden drar ner konsumtionen, säger han.
Han har inte heller några principiella synpunkter om reklamkampanjer i skolorna.
–Varför skulle inte det få förekomma, undrar han. Barn- och utbildningsnämndens förvaltningschef Jan Åke Carlsson tänker ta upp ett resonemang med rektorerna när materialet dyker upp på skolorna.
–Jag äter själv kött, men de som står bakom kampanjen är säljare som alla andra och jag tycker det blir lite märkligt om de ger sig in på skolorna. De är dock en del av näringslivet, är hans första kommentar.
–Det skulle i princip innebära fritt fram för andra reklamkampanjer också på skolorna. I och med att det finns ett kommersiellt syfte, tycker jag rent spontant att producenterna skulle rikta till hushållen i stället.
–Vi får nog diskutera och försöka prata oss samman på tjänstemannasidan om hur skolorna ska ställa sig.
lena.timelin@kristianstadsbladet.se