Krav på återinplantering av ål

Fiskeriverkets krav om att Öresundsbrokonsortiet ska stå för en årlig återinplantering av ålyngel i Östersjön glädjer ålfiskarna.– Det känns positivt, säger Rolf Färm i Åhus som är ordförande i Sveriges ålfiskarförening.
Kristianstad • Publicerad 2 maj 2005

Lagom till första maj-helgen kom fiskeriverkets rapport om Öresundsbrons påverkan av fisket och krav på ersättning.

I sin rapport konstaterar fiskeriverket att Öresundsbron påverkat framförallt ål- och torskfisket. Verket har studerat fisket och Öresundsbrons inverkan under tolv års tid och kan bland annat konstatera att det under byggtiden 1996-1999 märktes en kraftig minskning i invandringen av ålyngel i Östersjön.

Något som inte kommer att märkas i fångstsiffror förrän om tidigast tiotalet år.

Fiskeriverket har räknat ut att Öresundsbron medverkat till att 40 miljoner ålyngel försvunnit. Ett av de krav som verket nu för fram till Miljödomstolen är att Öresundskonsortiet ska ersätta förlusten genom att importera och släppa ålyngel i Östersjön.

Dessutom för man fram krav om en årlig ersättning på en miljon kronor till fiskenäringen för brons bromsande effekt på vattenutbytet som har stor betydelse för torskfisket.

För Sveriges ålfiskares förening kommer fiskeriverkets krav som en glad överraskning.

– Det här känns ju positivt, säger Rolf Färm som är föreningens ordförande.

Han berättar att ålyngelinvandringen minskat dramatiskt under senare år och att utan inplantering av importerad ålyngel skulle ålfisket i Östersjön över huvudtaget inte kunna överleva.

Att det kan bli ytterligare utsättning är alltså ett plus.

– Alla är besjälade av att ålen räddas. Det här är på rätt väg.

Rolf Färm berättar att en av de frågeställningar som upptagit föreningens intresse på senare år handlar om sydeuropas fångster av stora mängder ålyngel som hotar ålfisket i Östersjön. Sydeuropéerna i sin tur kontrar med att nordeuropas fiske av blankål är en risk för reproduktionen.

EU håller sedan några år tillbaka på att ta fram en bevarandeplan för ål.

Ett av de provokativa förslag som Rolf Färm kastat fram går ut på att länderna i Sydeuropa avstår från en del av ålyngelfångsten till förmån för att dessa kan tas till Östersjön så att fler ålar kan växa upp. I gengäld skulle länderna kring Östersjön som fiskar ål avstå från en del av blankålsfångsten för att på så sätt säkra reproduktionen vid Saragassohavet.

Enligt fiskeriverket har ålen också problem med att passera Öresundbron nattetid. De reagerar helt enkelt på belysningen. Fiskeriverket kräver därför att belysningen på bron ska dämpas.

Nu får Öresundskonsortiet, Naturvårdsverket och länsstyrelserna chans att ge sin syn på saken, innan Miljödomstolen tar ställning i frågan.

Marie-Louise Lindell

044-18 55 00

marie-louise.lindell@kristianstadsbladet.se

ÅHUS
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.