Kraven på Christer Ewes avgång växer

Kraven på att Christer Ewe med flera i moderaternas ledning i Kristianstad ska avgå växer sig allt starkare. Inom flera föreningar mobiliseras det inför årsmötena som ska hållas under den närmaste tiden. Samtidigt agerar ledningen för att stärka sin position.
Kristianstad • Publicerad 10 januari 2001

Den interna kritiken mot partiets inre demokrati, (o)förmåga att samla oppositionen samt landsortsföreningarnas inflytande har luftats flitigt sedan fullmäktigeledamoten och ordföranden i Everödsföreningen, Göran Montan, blåste liv i den med en debattartikel den 3 januari.

Inlägg till stöd för Montan har publicerats, bland annat på sidan två i dagens tidning, och allt tyder på att det blir fler.

–Jag vet att fler har fattat pennan för att skriva sin mening. Dessutom lär debatten öka nu när föreningarna börjar samlas igen efter helgerna, säger Pär Gunnar Nordgren, ordförande för de moderata seniorerna i Kristianstad, där de flesta i styrelsen ställer sig bakom kravet på Christer Ewes med fleras avgång.

Ett krav som enligt Nordgren kommer att bli allt starkare i takt med att årsmötena i de olika föreningarna närmar sig.

–Det pågår samtal på flera håll, säger Nordgren utan att precisera sig närmare. Peter Kleberg, ordförande för Degebergaföreningen, vill inte ge sig in i någon persondiskussion. Men han anser att debatten som nu pågår i stor grad är befogad.

–För att oppositionen gemensamt ska kunna vinna valet nästa gång krävs det en aktiv politik. Det går inte bara att sitta och låtsas som det regnar, säger han.

Peter Kleberg håller med i kritiken att landsortsföreningarna inte har tillräckligt stort inflytande. Han ser gärna att det satsas mer på det.

–Vi tycker inte att den nuvarande moderatledningen i tillräcklig utsträckning har tagit tillvara kraften och engagemanget som finns här ute, säger Kleberg.

Men att ”bara ställa sig upp och skrika” löser ingenting, säger han.

–Ska vi ändra något ska vi göra det den demokratiska vägen. Välja bort dem vi inte tycker om och rösta in dem vi vill ha. Kritikerna kräver inte bara det moderata kommunalrådet Christer Ewe avgår. Även Anders Johansson, ordförande för moderaternas Kristianstadsförening, och ordföranden för kommunkretsen, Bo Silverbern, förväntas ställa sina platser till förfogande.

Anders Johansson vill inte föra den interna debatten i media, och avböjer därför att kommentera kritiken. Bo Silverbern förstår den inte:

–I Kristianstadsbladets Temomätning i december gick partiet fram med 3,6 procentenheter jämfört med valresultatet.

– Det är svårt, tycker jag, att kritisera arbetssätt, exponering och annat i det läget, säger han.

Trots det tycks han ha tagit till sig av synpunkterna som lämnats i debatten.

När kommunkretsens styrelse, där representanter för de olika moderata föreningarna i kommunen ingår, samlas nästa gång är landsortsföreningarnas inflytande i partiet en av punkterna på dagordningen. Däremot har Silverbern har inga planer på att lämna sitt förtroendeuppdrag i kommunkretsen.

–Det överlämnar jag åt årsmötet att avgöra, säger han.

Även Christer Ewe har påverkats av debatten, även om han hittills valt att inte kommentera den offentligt.

Han vill, säger han, först diskutera med sin fullmäktigegrupp, 15 ledamöter och sju ersättare, som han kallat samman till ett extra möte på söndag kväll.

–Självklart är det med anledning av den senaste tidens diskussion, svarar Ewe.

Däremot förnekar han bestämt att det ligger något bakom den senaste tidens rykten om att han inte tänker sitta kvar efter valet år 2002.

–Det stämmer inte. Jag ställer upp i partiets interna provval inför kommunalvalet, säger Christer Ewe.

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.