Kreativ skolbibliotekarie sökes i Önnestad och Färlöv

Önnestad Artikeln publicerades
Rektorn på Önnestads skola, Erik Tirén Törnblom, söker en skolbibliotekarie som ska vara en del av hela kollegiet på skolan.
Foto: Inger Sundström
Rektorn på Önnestads skola, Erik Tirén Törnblom, söker en skolbibliotekarie som ska vara en del av hela kollegiet på skolan.

Under våren kommer bemanningen på Önnestads och Färlövs skolbibliotek att ökas med en ny heltidstjänst. Något som rektor Erik Tirén Törnblom ser fram emot i många avseenden.

Han har varit rektor på Önnestads skola i tre års tid och trivs väldigt bra.

– I den här skolan tar vi hand om varandra, säger han. Vi jobbar i arbetslag, men av olika anledningar har skolbibliotekarien inte ingått i något av dessa tidigare.

Detta vill han ändra på i och med den nya tjänsten. Tack vare ett statligt bidrag erbjuds nu en heltidstjänst med placering i de båda skolorna i Önnestad (65%) och Färlöv (35%) som ligger bara fyra kilometer från varandra. Detta gör tjänsten mer attraktiv än om man jobbar på två skolor med många mil emellan, som det har varit innan.

– Min vision är att skolbibliotekarien ska vara en del av kollegiet, säger Erik Tirén Törnblom. En kreativ själ som ska känna tillhörighet med oss andra i arbetslagen. Jag vill se bibliotekarien i korridorerna, bland eleverna.

Personen man söker ska alltså bistå elever och lärare mer än bara med sin kunskap i böcker och läsning. Den ska också vara länken mellan skola och kulturutbud såsom författarbesök, föredrag eller andra arrangemang. På sikt ska skolbibliotekarien kunna känna sig delaktig i elevernas slutmål och skolbetyg.

– Men detta görs inte i en handvändning, jag vill ha en långsiktig plan som vi kan förhålla oss till.

Han vill ge skolbibliotekarien mandat att få liv i skolbiblioteken igen. Den digitaliserade värld vi lever i lockar inte barn och ungdomar dit i samma utsträckning nu som förr. Men om det händer något där kanske det blir annorlunda. Kanske ett quiz då och då.

Han vill också inrätta någon form av studierum där ambitiösa elever ska kunna arbeta i lugn och ro.

– Det är klart att man måste följa med i utvecklingen, men det formella språket får inte försvinna. Tänk om framtidens bok består av bara emojisar, säger Erik Tirén Törnblom och ler.

Nästa vecka har han bokat in ett antal intervjuer och han har goda förhoppningar att hitta den rätta personen för tjänsten inom det snaraste.