Kreativitet för cancersjuka barn

Det kreativa arbetet har varit roligast. Nu ligger boken "Syskonen Pirats stora äventyr" klar. Alla intäkter skänks till Barncancerfonden.
Kristianstad • Publicerad 5 maj 2007
Stolta författarna Emmy Lagergren och Linda Dahlgren med sitt piratäventyr för barn, som de skrivit tillsammans med Anna Månsson och Johanna Karlsson.BILD: LASSE OTTOSSON
Stolta författarna Emmy Lagergren och Linda Dahlgren med sitt piratäventyr för barn, som de skrivit tillsammans med Anna Månsson och Johanna Karlsson.BILD: LASSE OTTOSSONFoto: 

Söderportgymnasisterna Linda Dahlgren, Emmy Lagergren, Anna Månsson och Johanna Karlsson har tryckt sin bok i 50 exemplar.

– Vi är nöjda och stolta, säger Linda och Emmy.

Barnboken "Syskonen Pirats stora äventyr" är deras projektarbete sista året på gymnasiet, två av dem går samhällsprogrammet med språkliga inriktning, två med ekonomisk inriktning.

Förra sommaren ägnade de tid åt att fundera ut vad boken skulle handla om. Alla ville skriva ett spännande äventyr för barn i yngre skolålder.

– Det är svårt att veta vad som egentligen intresserar barn, säger Emmy Lagergren.

Handledarens barn har varit testpatrull under resans gång. Behöver man ha läst många barnböcker för att kunna skriva en? Emmy tror att det handlar mer om att ha mycket barn kvar i sig.

Roligast under projektarbetet har den kreativa processen varit. Arbetsfördelningen inom gruppen föll sig naturlig. Ibland körde de fast och fick skrivkramp.

– Men eftersom vi var fyra fanns det alltid någon som hittade en lösning, säger Emmy Lagergren.

Boken växte fram under en långsam process. De bollade idéer, började skriva och illustrera. I höstas letade de tryckeri och sedan började sponsorjakten. De har också fått in pengar genom att sälja saker och ting på marknader. Alla intäkter från bokförsäljningen, som flickorna sköter på egen hand, skänks till Barncancerfonden.

Birgitta Mattisson

044-18 55 37

birgitta.mattisson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.