Kriminolog: Utdrag ur belastningsregistret räcker inte

Att bara kräva utdrag ut belastningsregistret räcker inte som säkerhet för att skydda barn i förskolor och skolor mot övergrepp.
Kristianstad • Publicerad 10 mars 2008

Det är Brå som på uppdrag av Kalla fakta gjort undersökningen vad gäller kommunernas brister i kontrollen av vikarier som anställs.

Felipe Estrada, docent i kriminologi och forskningschef på Brottsförebyggande rådet, understryker:

– Att begära kopia ur belastningsregistret kan ge en känsla av falsk trygghet. Det är bara en liten del av alla sexualbrott som kommer till myndigheternas kännedom, säger han.

Därför betonar han att flera åtgärder måste till, bland annat måste rekryteringsrutinerna ses över och det bör finnas kontrollfunktioner som känns naturliga och som inte pekar ut någon.

Dessutom att arbetet med barnen läggs upp på ett betryggande sätt.

– Att till exempel inte samma personer öppnar och stänger om dagarna, att inte enmansarbete förekommer och de team som arbetar tillsammans växlar.

Hur stort mörkertalet är vad gäller sexualbrott mot barn är oklart.

– I vår trygghetsundersökning bland vuxna som publicerades för ett tag sedan framkom det att bara 17 procent av sexbrotten polisanmäldes, alltså anmäldes inte 83 procent.

Vad gäller misshandel bland vuxna var det något fler, 33 procent som anmäldes.

– Motsvarande siffror för barn är säkert inte högre. Om det är ett barn på tre, fyra, fem år som är utsatt och förövaren inom den egna familjen är det troligt att ingen för barnets talan, säger han.

Inga-Lill Bengtsson

044-18 56 13

ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.