Krinova byggdes som forskningspark - blev samlingsställe
Det är en av slutsatserna som kan dras i en rapport som Agneta Erfors på Högskolans ekonomiska institution har gjort om Krinova: Forskningspark och högskola.
Där har hon gått igenom Krinovas fem första år, vad som egentligen hände, och hur det blev. Krinova byggdes 1999, då Högskolan och kommunen gemensamt bestämde sig för att bygga en forskningspark i närheten av Högskolan. 100 miljoner kronor satsades, och dåvarande kommunstyrelseordföranden lovade 1000 nya jobb på fem år.
En av orsakerna till skapelsen var att plastföretaget Nolato uppvaktade högskolan 1998 och ville ha en polymerteknisk utbildning. På den tiden hade företaget över 1000 anställda i Kristianstad, innan de i princip outsorcade allt till Kina.
En annan orsak var att forskningsparker var en trend vid universitetsstäder, och Kristianstad var bland de sista i landet att skapa en sådan. De första åren verkar ha präglats av brist på strategi och en oklar profilering. Vid ett styrelsemöte 2000 delades det ut strategidokument, och det ombads om synpunkter till nästa möte. Där konstaterar vd:n att trots uppmaning har inte enda styrelseledamot kommit med någon synpunkt.
Vid samma möte tas också beslut om två marknadsföringsplaner för Krinova: Att annonsera i en engelsk tidskrift, samt att vd:n och en konsult skulle åka på en veckolång resa till Kalifornien och Silicon Valley. Erfors konstaterar att ovanstående är exempel på hur parkmanagementfunktionen prioriterades, medan interaktionsfrämjande åtgärder hänfördes till andra organisationer.
När Tommy Åhlander blev vd istället skedde en förändring i styrningen, mot att skapa bra arbetsförhållanden för hyresgästerna. Ett exempel är att gemensam fredagsfika infördes - och alla som deltog fick dra en färgad lapp, samt sätta sig vid bordet med den färgen. Det innebar att hyresgästerna började mötas och utvecklade informella kontakter. Trots att Högskolan också haft koordinatorer på Krinova, framgår det att förankringsarbetet vid högskolan inte var särskilt stort. Koordinatorerna var själva eldsjälar, besökte institutioner och presenterade tankar, men gensvaret var måttligt.
Även de första årens styrelseprotokoll från Krinova visar ett missnöje över Högskolans matchning mot Krinova. Samsyn verkade saknas, och i högskolestyrelsens protokoll framgår att Krinova bara finns med som informationsärende, inte som beslutspunkt eller underlag för strategisk diskussion. Krinova har inte blivit den inkubator för nystartsföretag man hoppats på. Däremot har det blivit en samlingspunkt i regionen för vissa branscher, främst inom HR (human resources), livsmedel och miljö. Regelbundna lunchmöten och andra träffar har räddat Krinovas ekonomi och samlar tiotusentals deltagare till möten årligen.
Samtidigt är Krinova också ett företagshotell, där en hoper småföretag nu samsas i lokalerna. Här är det C4 Teknik som sköter uthyrning av lokalerna.
Ett tredje ben Krinova står på i dag är som utvecklingsarena, där det finns ingångar för såväl näringsliv som akademi.
Clifford Johansen
044-18 56 40
clifford.johansen@kristianstadsbladet.se