Annons

Krister Andersson blir ny vd för Åhus hamn

ÅHUS. Krister Andersson, 52-årig vd för Bilfrakt i Kristianstad och före detta elithandbollsspelare för IFK Kristianstad. Där har ni den nye hamnchefen i Åhus. Senast förste maj börjar han i hamnbolaget för att så småningom ta över efter avgående vd:n Sten Lundell.
Kristianstad • Publicerad 2 januari 2001
Ny hamn-vd. Krister Andersson, 52-årig Kristianstadsboblir ny vd för Åhus Hamn & Stuveri AB. Han är gift, har tre barn och bor i Gärds Köpinge. Bild: PETER ÅKLUNDH
Ny hamn-vd. Krister Andersson, 52-årig Kristianstadsboblir ny vd för Åhus Hamn & Stuveri AB. Han är gift, har tre barn och bor i Gärds Köpinge. Bild: PETER ÅKLUNDHFoto: 

I torsdags utsågs trebarnspappan Krister Andersson från Gärds Köpinge av styrelsen till ny vd för Åhus Hamn & Stuveri AB.

Han tillträder i sommar, eftersom den nuvarande vd:n Sten Lundell slutar den förste juli.

Annons

–Men jag vill gå vid sidan av ett par månader först, för att lära mig och lära känna personalen, säger Krister Andersson till Kristianstadsbladet. Krister Andersson var en av de 45 personer som sökte vd-posten. Men han var inte först med att lämna in ansökan, eftersom han blev headhuntad. En personalrekryterare uppmanade honom att lämna in sin ansökan.

–Det kändes faktiskt smickrande. Det visade att vi över 50 år inte är slut, det finns en värdighet och kompetens kvar hos oss som förhoppningsvis räcker några år till. Själv säger han att det var utmaningen som lockade honom.

–Jag jobbar själv inom ett transportföretag, och hamnen i Åhus handlar, som jag ser det, mycket om logistikfrågor. Och det tycker jag är en utmaning.

Var det därför du tog jobbet?

–Ja, det ligger väl i sin natur att titta framåt. Människan är nyfiken, jag har kommit upp i ålder och man får väl inte så många möjligheter till.

Själv har han en, som han uttrycker det, brokig bakgrund. Militär i botten, men slutade på P6 i Kristianstad redan 1980. Under tio år var han inköpschef hos Cleanosol, firman som gör vägmarkeringar. Och sedan sex år tillbaka är han vd för Bilfrakt i Kristianstad. Dessutom har han de två senaste åren hjälpt till med olika projekt för att sätta Åhus hamn mer i fokus ur marknadssynpunkt.

För den sportintresserade allmänheten är han kanske mest känd som elitseriespelare i IFK Kristianstad. Under många år var han en handbollsspelare av rang, deltog i en landskamp 1968 och har också varit tränare för IFK Kristianstad.

–Som gammal Kristianstadskille och med de kontakter jag har tror jag att det också kan vara till nytta för hamnen. Än vill han ogärna säga exakt vad som kan förändras. Men öppenhet är en grundfilosofi.

–Det finns vissa bitar som kan bli bättre. Det är bland annat samspelet mellan olika aktörer, oss och de som har synpunkter på hamnen.

Han vet att han kliver in i ett getingbo, där hamnens planer ständigt ifrågasätts och där det finns många olika åsikter.

Annons

–Men det finns i all verksamhet. All verksamhet som bedrivs idag är utsatt för miljökonsekvensanalyser. Jag tycker det är rätt att det finns ett samspel, att vi har ett visst ifrågasättande också, för det stärker ändå kraven på att göra så bra lösningar som möjligt som alla kan acceptera. Den tiden är förbi när verksamheten kan bankas igenom. Det är viktigt att vi har en öppen debatt och diskussion.

–Men sedan får det inte bli för mycket tjafs kring detta. Det får finnas en viss demokrati, sedan måste någon besluta någonstans om detta. Vi har ändå ett ansvar för alla dem som jobbar i hamnen, säger Krister Andersson.

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se

Av Clifford Johansen 044-185640
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons