Kristiansson lämnar ABK:s styrelse

Kommunalråden Bo Kristiansson (s) och Heléne Svensson (s) lämnar sina platser i AB Kristianstadsbyggens styrelse. – Vi har fram till nu haft uppfattningen att vi ska sitta kvar tills allt är utrett, men på grund av den mediala situation som varit har vi valt att lämna nu, säger Bo Kristiansson. Även Christina Borglund, tidigare Anefur (kd) och moderaten Birgit Jehlbo-Johansson (m) lämnar sina uppdrag i ABK:s styrelse.
Kristianstad • Publicerad 24 november 2001

Avhoppen kommer efter den kritiska rapport som lekmannarevisorerna presenterade på torsdagen, men enligt ABK:s ordförande Bo Kristiansson och styrelseledamoten Heléne Svensson är rapportens innehåll inte orsak till att de nu går.

”Revisionsrapporten från lekmannarevisorerna uppvisar inte vare sig någon ny kritik eller några nya förslag till åtgärder”, skriver de i ett pressmeddelande sent på fredagseftermiddagen.

I sin begäran att få bli entledigad från uppdraget i AB Kristianstadsbyggens styrelse skriver Bo Kristiansson att han, med hänsyn till den uppkomna situationen, inte finner det förenligt med uppdraget som kommunstyrelsens ordförande att även inneha uppdraget som styrelseordförande i ABK. Bo Kristiansson förklarar att hans avgång inte är någon överraskning för den socialdemokratiska partigruppen i ABK:s styrelse.

– Redan på det första styrelsemötet efter Parisresan i augusti sa jag att jag skulle lämna min plats, säger han.

Att han lämnar just nu beror, enligt Kristiansson på att ABK kallat till extra bolagsstämma 13 december.

– Då kan fullmäktige välja nya ledamöter till ABK:s styrelse vid sitt sammanträde den 11 december. Så det här är väl timat, säger han.

Heléne Svensson förklarar sitt avhopp med att det bästa för företaget nu är att lämna det gamla bakom sig och att företagets utvecklas vidare.

– Kan vi bidra till det genom att ställa våra platser till förfogande, så gör jag det, säger hon.

Vad gäller vd Tore Nyquist konstaterar Heléne Svensson att styrelsen har uttalat sitt förtroende för honom.

– Det har inte förändrats. Även kristdemokraten Christina Borglund (tidigare Anefur) avsade sig igår sitt uppdrag i AB Kristianstadsbyggens styrelse.

Inte heller hon anger uppgifterna som kommer fram i revisionsrapporten som orsak.

– Den nuvarande styrelsen har endast har suttit i två år, och kan därmed rimligtvis inte kan lastas för vad som kommer fram i lekmannarevisorernas rapport.

Ändå avgår hon alltså.

– Styrelsen har tagit sitt ansvar genom att vidta en rad åtgärder. Men kritiken fortsätter och då tycker jag att det är rätt att ställa sin plats till förfogande och låta ägaren avgöra om det finns ett framtida förtroende för mig som styrelseledamot i ABK, säger Christina Borglund. Kristdemokraten påpekar att det var hon som tog initiativ till den granskning som nu gjorts. Mot bakgrund av vad som kommit fram anser hon att det är obegripligt att tidigare års revisioner inte upptäckt och pekat på de nu framkomna förhållandena.

– Revisorerna, både lekmannarevisorerna och den auktoriserade revisorn, borde rimligtvis ha upptäckt detta tidigare. Såvitt jag vet har det inte lämnats några synpunkter alls, bokslutet har godkänts rakt av. Det är märkligt.

Hon tycker också att lekmannarevisorerna borde ha trängt djupare och gått längre tillbaka i tiden.

– Ja, detta har ju uppenbarligen pågått under en lång följd av år. Dessutom handlade den ursprungliga kritiken från Pierre Månsson framför allt om den förra mandatperioden. Den kvarvarande moderaten i AB Kristianstadsbyggens styrelse, suppleanten Birgit Jehlbo-Johansson, avsade sig också sin plats igår.

– Vi har diskuterat frågan under några dagar och idag (läs igår) har hon meddelat att tänker avsäga sig sitt uppdrag, förklarar Christer Ewe, moderaternas gruppledare i kommunfullmäktige.

Christer Ewe tycker att Birgit Jehlbo-Johansson gör rätt.

– Ja, i nuvarande situation är det ett riktigt steg, säger han.

Kristianstadsbladet har förgäves sökt Birgit Jehlbo-Johansson för en kommentar.

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.