Kristianstad är bästa friluftskommunen

Kristianstad hamnar i topp bland Skåne läns kommuner i Naturvårdsverkets rankning om kommuners arbete med lokalt friluftsliv. Av alla 252 kommuner i undersökningen hamnar Kristianstad på plats nio.
Kristianstad • Publicerad 12 april 2014
Foto: Foto: Malin Palm
Foto: Foto: Lasse Ottosson
Att vandra i skog och mark, fånga fjärilar vid Naturum eller njuta av utsikten över Immeln är några saker som finns att göra i och omkring Kristianstad.
Att vandra i skog och mark, fånga fjärilar vid Naturum eller njuta av utsikten över Immeln är några saker som finns att göra i och omkring Kristianstad.Foto: Foto: JOHANNA WALLIN

Kristianstad hamnar på plats nio i en rankning av 252 kommuners arbete med lokalt friluftsliv. I år delas titeln ”Sveriges Friluftskommun 2014” av Leksand, Söderhamn och Örebro.

Det var femte året i rad som undersökningen genomfördes. Syftet är att poängsätta hur kommunerna arbetar med friluftslivet. Det ska vara lätt att komma ut i naturen och grönområden ska säkerställas genom kommunala natur- och kulturreservat, stigar, rastplatser och raststugor.

– Det gläder mig att så många kommuner får goda resultat i undersökningen. Det betyder att det görs både fler och mer målinriktade satsningar på friluftsliv liksom på att göra naturen tillgänglig, säger Maria Ågren, generaldirektör vid Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Efter Kristianstad som alltså är bäst på friluft i Skåne kommer Bromölla på plats 30. Hässleholm hamnade på plats 114 och Östra Göinge på plats 158.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Lina Campbell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.