Kristianstad billigast länge

Kristianstad har varit billigast i Skåne flera år i rad, enligt PRO:s matprisundersökning. Brett utbud och stor konkurrens är orsaken, tror handlarna.
Kristianstad • Publicerad 10 juli 2008

- I fjol var det Maxi som var billigast, i år var det vi. Det varierar ibland, men det visar att det finns en konkurrens och att vi drar med varandra, säger Christian Bengtsson, butikschef på Ica Kvantum som var billigast enligt undersökningne.

Han tror dock inte att just undersökningen påverkar kunderna särskilt mycket.

- I PRO:s undersökning är det en korg det handlar om. Varorna kanske inte passar alla kundgrupper. Men det är klart, det kan inte skada att vi är billigast, vi har som mål att vara prisvärda. Sedan kan en produkt få ett stort genomslag i undersökningen. Exempelvis fullkornsvällingen, där det skiljde över 100 kronor mellan butikerna.

- PRO:s korg inkluderar varor som är priskänsliga, och en del av varorna är sådana vi bestämt oss för att hålla ett lågt pris på, för att vända oss till vissa kundgrupper. Exempelvis vällingen, som vi säljer med förlust.

Vilket naturligtvis innebär att den förlusten tas igen på andra varor, som säljs med högre marginal. Håkan Oikarinen, livsmedelschef på Domus i Kristianstad, säger också att PRO:s undersökning fyller en viktig funktion. Men en undersökning visar bara vilken butik som är billigast just den vecka undersökningen görs.

- Vi gör prisjusteringar hela tiden. Sedan ska man komma ihåg att det otroliga prisfokus som funnits de senaste åren håller på att försvinna. Kunderna efterfrågar även mer närproducerat, ekologisk mat, kvalitet och service.

Han säger att de har satsat på manuell betjäning i exempelvis charken, just för att service har efterfrågats av kunderna.

- Kunderna vill få hjälp i butikerna. Då är de också beredda att betala lite mer för kvalitet, för att få service och ett stort utbud. Fredrik Rosengren, butikschef på Ica Maxi, tycker också att PRO:s undersökning fyller en funktion.

- Sedan är deras varukorg begränsad i sitt utbud.

Den innehåller 59 artiklar. När exempelvis Konsumentverket gör sina jämförelser har de 280 varor med.

- Vi gör också egna mätningar, då har vi 2 000-3 000 varor.

Men metoden som PRO använder tycker handlarna ändå är godkänd.

- De gör den på plats, och vi skriver under att priserna stämmer, och får ta del av resultaten.

Att Kristianstad kan vara billigast i Skåne tror han beror på utbudet:

- Det här är en medelstor stad där nästan alla stora kedjor samt utpräglade lågprisbutiker är etablerade. Det tyder på att vi har en god mix av butiker med en sund konkurrens.

Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.