Annons

Kristianstad – en godkänd gaystad

Kristianstad är helt okej som homostad att döma av en färsk undersökning. Det negativa är svårigheten att träffa en ny partner och att det finns så få ställen att gå till. Internet är enligt undersökningen det bästa sättet för homosexuella i Kristianstad att mötas på.
Kristianstad • Publicerad 13 juni 2002

Det är internetportalen Sprays båda homosajter Sylvester och Sylvia som för andra gången rankar landets städer efter hur homovänliga de är. Precis som förra gången placerar sig Umeå i topp som den stad där invånarna är mest toleranta mot homosexuella och Örnsköldsvik behåller jumboplatsen. Bland de skånska kommunerna utmärker sig Lund som en favorit både bland bögar och flator. 134 i Kristianstad deltog i undersökningen, varav 73 procent var killar som gillar killar och övriga tjejer som gillar tjejer. En av deltagarna var Magnus Åkesson, ordförande i RFSL Kristianstad, som hade hoppats att mer skulle ha hänt sedan förra omröstningen – eller med andra ord att situationen för homosexuella i Kristianstad skulle ha blivit bättre. – Men för att vara en mellanstad i Sverige, så tycker jag att atmosfären är öppen och tillåtande och själv har jag aldrig haft problem med att bo och leva här, berättar han. Att antalet ställen för homosexuella att träffas på är så få tycker han är olyckligt, men samtidigt svårt att ändra på. – Det finns helt enkelt inget ekonomiskt underlag för fler ställen även om det hade varit önskvärt, menar han. Enligt undersökningen är det homosexuella killar som har svårast att öppet visa sin kärlek. Om två killar till exempel håller handen i Kristianstad svarar 41 procent att folk tittar, 17 procent att de får kommentarer och nio procent att folk blir uppretade. Motsvarande siffror för lesbiska är 39, åtta respektive noll procent. Att kyssas offentligt är ännu svårare för två killar, men tjejerna uppger att deras erfarenhet är att ingen i Kristianstad blir uppretad av att se tjejer kyssa varandra. 56 procent av killarna och 75 procent av tjejerna uppger att de aldrig har utsatts för obehag i Kristianstad på grund av sin sexuella läggning. Killar är alltså mest utsatta och vanligast är att de blir hånade eller mobbade av omgivningen. Sex procent av killarna uppger att de har blivit misshandlade på grund av sin läggning och motsvarande siffra för tjejerna är tre procent. peter.maunula@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons