Annons

Kristianstad får unik KY-utbildning

Komvux i Kristianstad har lyckats få till stånd en unik KY-utbildning för vårdadministratörer. I höst börjar den första årskullen. Utbildningen är på två år och har godkänts av högsta ort – regeringen.
Kristianstad • Publicerad 2 juni 2002

Komvux i Kristianstad har kämpat i flera år för att få tillstånd att dra igång den kvalificerade utbildningen i vårdadministration. Det finns 20 utbildningsplatser och den som går utbildningen blir läkarsekreterare och vårdadministratör i kombination. Det är regeringen som har sista ordet när det gäller den här typen av utbildningar, berättar Karin Nilsson, biträdande rektor på Komvux i Kristianstad och ansvarig för utbildningen. – Vi har provat att få den tre gånger tidigare och nu lyckades vi, säger hon. Det som vägts in innan godkännandet är hur pass väl förankrad utbildningen är i arbetslivet. – De ser helt enkelt till så att innehållet i utbildningen är relevant för det behov av personal som finns, säger Karin Nilsson. Region Skåne, Blekinge län och Kronobergs län har gjort bedömningen att det finns ett stort behov av den kompetens som vårdadministrationsutbildningen kommer att skapa. – De skriker efter den här typen av kompetens, säger Karin Nilsson. Och Kristianstad är den enda ort i landet som erbjuder den här utbildningen just nu. Komvux i Kristianstad finansierar utbildningen med ett statligt bidrag på 48 000 kronor per plats och år. Men samarbetet med arbetslivet slutar inte i och med att de varit med om att ta fram utbildningen. Omkring 30 procent av utbildningstiden är förlagd ute i arbetslivet i form av praktik. Varje elev skall varje termin ut på en av dem själva bestämd arbetsplats. Det är inte bara ett sätt att lära, menar Karin Nilsson, det är också en möjlighet att knyta kontakter med framtida arbetsgivare. Intresset var stort för utbildningen. Den hade 85 sökande från hela södra Sverige till de 20 platserna. För att vara behörig till utbildningen skall man ha slutfört gymnasiebetyg, allmän högskolebehörighet med minst svenska b, engelska b och grundkurs i datorkunskap. Antagningen sker på grundval av betyg och intervju. – Tyvärr hade vi bara kvinnliga sökande. Karin Nilsson tycker det är synd, eftersom utbildningen är starkt IT-baserad, vilket hon tror borde kunna tilltala även män. – Men det finns nog tyvärr en hårt rotad tradition att det här är ett kvinnligt jobb. Framöver kommer 20 personer att tas in varje höst. Hon hoppas på att den traditionen kommer att förändas efterhand. jimmy.vulovic@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons