Kristianstad ledande i hela landet

Just nu är Kristianstad Sverige-ledande på att bygga ägarlägenheter. Här finns nu en helt ny uppbyggd infrastruktur för att kunna hantera sådana projekt.
Kristianstad • Publicerad 17 januari 2011
Redan vid öppningen var det kö till visningen av lägenheterna.
Redan vid öppningen var det kö till visningen av lägenheterna.Foto: 

Första maj i fjol blev det lagligt att bygga ägarlägenheter i Sverige. Kristianstad är först ut i landet när det gäller att bygga sådana i stor omfattning.

Här finns tre olika projekt på gång, med bland annat sex marklägenheter vid Kanalgatan, sex lägenheter invid kyrkan i centrum – och så det största, Stafvreparken. Där byggs det 92 lägenheter, där de första 17 är inflyttingsklara.

– Jag tror att tio säljs direkt, det har varit ett stort intresse, säger Per Persson, ordförande i C-Fast som bygger ägarlägenheterna. Intresset har också varit stort för att det faktiskt byggs nära 100 nya bostäder i Kristianstad, där det saknas lägenheter.

Samtidigt har Per Persson och bolaget setts som pionjärer och han har fått åka runt på seminarium med bostadspolitiker, hålit föredrag för lantmätare, fastighetsvärderare och kommunala mark- och exploateringstjänsemän i olika kommuner.

Där har han berättat varför de bygger som de gör – och inte minst; hur de gör.

– Det finns ju en lagstiftning som fungerar. Men alla andra instanser och myndigheter ska också lära sig det här. Det har varit en rad praktiska problem, som tagit tid att lösa. Exempelvis har den lokala sparbanken varit med och stöttat projektet från början.

– Då har man kunnat gå från trappa till trappa och lösa allt. De har tagit hela problembilden jag annars fått ta. Hade jag ringt en bank i Stockholm och lagt fram mina planer hade jag fått luren i örat.

– Nu kan man prata med alla inblandade direkt, och de kan hålla kontakten uppåt med låneinstitut. Nu har de också lärt sig hur ett sådant här projekt finansieras och värderas, säger Per Persson Ett annat exempel är lantmätaren. Ägarlägenheter har en egen lagfart och är egna fastigheter i sina olika våningsplan.

Men exakt hur de ska mätas in och hur jobbet går till är det inte alla som vet ännu. Men en lantmätare i Kristianstad vet numer.

Nästa bit är försäkringslösningar. Där har sparbankens Sveland varit inblandade och fått ta fram en helt ny försäkring, eftersom de som gällt hyresrätt, bostadsrätt eller villa inte har varit helt optimala. Det har också varit lärotid för inskrivningsmyndigheten, byggnadsnämnden, mäklare och fler inblandade.

– Om du kommer till banken i dag och vill bygga ägarlägenheter har de checklistan. Går du in i Göteborg eller Stockholm måste de uppfinna hjulet igen. Då är det lättare att åka ner hit och köpa hela konceptet här, i och med att infrastrukten finns och är tillgänglig för investerare som vill bygga. Det kan vi bli Sverigeledande på under en kort period, säger Per Persson Fast de andra kommer att komma ifatt. Liksom det blir fler ägarlägenheter, tror Per Persson.

– Någon måste vara först. Men vi spelar inte tärning med insatsen, vi har gjort noggranna analyser.

– Normalt tar det tre–fyra år för ett byggprojekt att planeras, få tillstånd och börja byggas. Den här lagändringen kom i maj i fjol, och vi hade tur som hade ett projekt som lätt gick att anpassa till den nya lagen. De stora byggbolagen vill alltid först utvärdera och planera. Därför tar det tid innan fler kommer efter, säger Per Persson

Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.