Kristianstad modellen för Skåne
Demensvården i Skåne har svårt att räcka till. Det är läkarbrist på i stort sett alla minnesmottagningar.
En läkare på 30000 invånare är lagom, anser arbetsgruppen, ledd av chefsöverläkare Lennart Minthon på Universitetssjukhuset Mas i Malmö. Det skulle innebära 35 läkare i hela Skåne.
Idag finns det 22.
Nu föreslår arbetsgruppen att Region Skåne vidareutbildar redan färdiga specialister, som har erfarenhet av hjärnans och åldrandets sjukdomar, exempelvis geriatrik, neurologi, psykiatri och allmänmedicin. Förslaget går ut på att de först jobbar sex månader under handledning på en minnesmottagning och sedan lika lång tid på universitetssjukhuset i Lund eller Malmö.
Sedan fortsätter de att jobba på någon av minnesmottagningarna i Kristianstad, Hässleholm, Ängelholm/Helsingborg, Lund och Ystad.
Arbetsgruppen föreslår att regionen först och främst koncentrerar sig på att vidareutbilda läkare där det är särskilt stor brist, i nordvästra, nordöstra och sydöstra Skåne.
Regionledningen tillsatte utredningen efter att två läkare vid minnesmottagningarna i Ängelholm och Kristianstad sade upp sig i höstas. Målet är att alla patienter med demenssjukdom ska få lika vård oavsett var de bor i Skåne. I arbetsgruppens förslag, som presenterades för Region Skånes koncernledning i fredags, är minnesmottagningarna viktiga byggstenar, men de betonar också att det behövs nära samarbete med vårdcentralerna, sjukhusen och universitetsklinikerna i Lund och Malmö.
Kristianstads minnesmottagning ses som en modell för hur det ska fungera. - De har blivit så duktiga. De har väldigt lång erfarenhet och har följt hela utvecklingen i USA och England, säger Lennart Minthon.
Specialistläkaren Ann-Marie Liljeroth och medarbetarna i Kristianstad har utbildat demenssjuksköterskor på varje vårdcentral och personal inom kommunen.
Även sjukhuset konsulterar minnesmottagningen när det gäller demenssjukdomar. Varje år insjuknar 25000 personer i Sverige i demenssjukdomar, men troligen finns det fler som inte har utretts och därför inte heller fått vård.
Hela demensvården kostar 51 miljarder om året, enligt Socialstyrelsen. Det motsvarar den gemensamma kostnaden för all cancer-, hjärt/kärl- och strokevård.
I Skåne beräknar arbetsgruppen att demens-vården kostar drygt sex miljarder om året.
En vinst med att utveckla demensvården är att färre söker sig till akutsjukvården och behöver slutenvård.
-Samhällsekonomiskt är det en enorm besparing. Det kan bli upp till 20 procents besparing, speciellt i kommunerna. Patienterna kan bo hemma med hög livskvalitet, säger Lennart Minthon.
Ingela Rutberg
044-18 55 65
ingela.rutberg@kristianstadsbladet.se