Kristianstad ska bli en cykelkommun

Kristianstad har som mål att bli en cykelkommun, enligt ett remissförslag från mark-och exploateringskontoret. Visionen är att pedaltrampandet ska öka med 25 procent till år 2005.
Kristianstad • Publicerad 29 januari 2001

Idag finns det 17 mil cykelvägar i Kristianstad kommun. Och ytterligare 5 kilometer är planerade till 2004. Det vill säga om en ansökan om stadsbidrag blir verklighet.

–Kommunstyrelsen beslöt i förra veckan att vi skulle ansöka om stadsbidrag för hälften av satsningen som totalt är 5, 5 miljoner, säger Lennart Erfors på mark- och exploateringskontoret.

Han berättar att man inom kommunen byggt cykelvägar för 9 miljoner sedan 1998. Cykelvägnätet har ökat åtskilligt och på flera ställen i kommunen är cyklevägarbetet i full gång. –Vi har jobbat med cykelfrågor ett tag men det har blivit ännu större nu, säger Lennart Erfors och berättar att man förra året myntade begreppet Kristianstad cykelkommun i samband med att remissförslaget ”Strategi och handlingsplan” sammanställdes. Remisstiden är nu ute och arbetsgruppen ska gå igenom svaren och omarbeta förslaget.

Ett av målen i handlingsplanen är att kristianstadsborna ska ta cykeln till jobbet istället för bilen. Genom att göra cykelvägnätet attraktivare och säkrare hoppas man få stopp på bilresor under fem kilometer.

–Dessutom är ju cykling hälsofrämjande, säger Lennart Erfors. För att göra cykelvägarna attraktivare vill mark- och exploateringskontoret bland annat satsa på att sammanknyta centrala cykelstråk med närliggande bostadsområden. Ytterligare ett mål är att se över kommunens cykelparkeringar och cykelgarage så att de blir lättillgängliga. Dessutom ska belysningen vid både cykelvägar och överfarter ses över. Målet är att till år 2005 ha ökat pedaltrampandet med 25 procent och att olycksnivån är noll.

terese.cristiansson

@kristianstadsbladet.se

Av Terese Cristiansson 044-185536
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.