Kristianstads kommun placerar många barn i familjehem
- Kristianstad ligger högt, säger socialchef Lena Roth-Norén. Men vi pratar om barn som måste ha hjälp och familjehem är den mest familjelika situationen.
Från socialförvaltningens sida arbetar man medvetet med att försöka minska placeringarna på institution. Flera av jämförelsekommunerna, Karlskrona, Kalmar och Växjö, men inte Halmstad, har egna institutioner och fler placeringar där.
Kristianstads kommun hade 147 barn familjehems-placerade 2004, 151 barn 2005, 142 barn 2006 och 142 barn 2007.
I jämförelse med förra året hade Karlskrona 76, Kalmar 83 och Växjö 73. Halmstad hade 139 (2005).
- Vi föredrar familjehem och jobbar med att utbilda och hjälpa familjehemmen, som ska stödja men också sätta gränser för barnen med problem, säger förvaltningschefen. Målet är att få ihop familjerna igen. Men verksamheten är oerhört svår att planera. För 2007 budgeterades 26 miljoner kronor till familjehemsverksamheten. Det slutade på 30 miljoner.
- Vi gick mycket över budget för familjehemmen, som är en av våra tre största verksamhetsbitar, säger Lena Roth-Norén. Tillsammans med socialbidragen, 50 miljoner kronor, och hem för vård och boende för barn och ungdomar, där 18 miljoner blev 25 förra året.
Socialförvaltningens totala budget omfattar 210 miljoner kronor och socialchefen konstaterar att uppgången av familjehems-ärenden började redan 2006. - 2007 ökade antalet ärenden mycket mer, säger hon. En statistik som också påverkas av hur många nya samhällsmedborgare vi tar emot.
Intentionen i all familjehemsvård är att barnet ska hem igen. I det stora flertal-et av fallen blir det ändå inte så.
- Familjehemsplacering är ett stort ingrepp i ett barns liv och görs inte förrän alla öppna insatser verkligen har prövats, säger Elsie Sjöö, arbetsledare på socialförvaltningens familjehemsgrupp.
Det är ungefär fifty-fifty mellan barn och ungdomar under 18 år som blir placerade i familjehem enligt socialtjänstlagen på frivillig väg och de som blir omhändertagna enligt LVU, lagen om vård av unga.
- Det är alltid barnets bästa som ska gälla, betonar Elsie Sjöö och berättar om den nya utredningsmetod som personalen i Kristianstad utbildats i under hösten och som är rekommenderad av Socialstyrelsen.
- Det är trots allt sällsynt med överklaganden och vi gör uppföljningar var sjätte månad med alla barn. Det behövs ständigt nya familjehem. Även kontaktfamiljer är det ont om och där är det i nuläget 20 barn som väntar på stöd från en vuxen.
- Som familjehem ska man både klara av att ha ett annat barn boende i sin familj, säger Elsie Sjöö. Och samtidigt ska man ett umgänge med de biologiska föräldrarna.
När det sker begränsningar i umgänget beror det på att barnet inte mår bra.
- Barnet ska inte ha umgänge för att föräldrarna ska må bra.
Karin Hallengren
044-18 56 48
karin.hallengren@kristianstadsbladet.se