Kristianstads kommun vann tvist om ansvar

Genom att neka Ängelholms kommun prövningstillstånd ger regeringsrätten Kristianstads kommun rätt i den tvist som uppstått kring vilken kommun som ska stå för boendet för en funktionshindrad flicka.
Kristianstad • Publicerad 4 juli 2002

Av Matti Stenrosen 044-185590 Flickan placerades av Kristianstads kommun på ett familjehem i Ängelholm redan 1986, då 13 månader gammal. Familjehemsföräldrarna har i praktiken fungerat som biologiska föräldrar åt flickan, som också är folkbokförd i Ängelholms kommun. I höstas stod det dock klart att flickan inte längre kan bo kvar i familjehemmet. Kristianstads kommun uppmanade då familjehemsfadern att ansöka om en bostad med särskild service åt flickan. Det skulle ge flickan den hjälp hon behöver. Det skulle också innebära att hela ansvaret för flickan överläts till Ängelholms kommun. Men socialnämnden i Ängelholm sa nej. I ett yttrande förklarade nämnden att det skulle få ”långtgående nationella konsekvenser för barn med funktionshinder om det enligt praxis blev möjligt att övervältra stora kostnader på andra kommuner genom att från början göra en familjehemsplacering i en annan kommun”. Socialnämndens beslut överklagades till länsrätten. Länsrätten konstaterade att det är Ängelholms kommun som har ansvaret för flickan enligt lagen om särskild service (LSS), eftersom flickan är folkbokförd och därmed boende i kommunen. Socialnämnden i Ängelholm överklagade till kammarrätten, som instämde i länsrättens bedömning. Ängelholms kommun gick då vidare till regeringsrätten, men inte heller där får den något stöd. Regeringsrätten beslöt i förra veckan att inte meddela prövningstillstånd. Länsrätten bedömning står alltså fast. matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.