unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Kristianstads lucia kröntes

Med en högtidlig inramning med sång och musik fick årets lucia i Kristianstad, Carolina Lind, sin kröning i Heliga Trefaldighetskyrkan.
Årets lucia Carolina Lind kröntes av kyrkoherden Louise Nyman.
Årets lucia Carolina Lind kröntes av kyrkoherden Louise Nyman.
Foto: Bosse Nilsson

I onsdags blev det klart att Carolina Lind hade fått flest röster i Lions luciatävling och därmed blev utsedd till lucia. Under lördagen blev hon mer officiellt lucia när hon fick ljusen i kronan tänd av kyrkoherden Louise Nyman.

Innan hon satte igång med kröningen berättade kyrkoherden historien om helgonet Lucia i Syrakusa på Sicilien, som ligger till grund för luciafirandet. Historien rymmer många grymheter, som att lucia fick kokande olja hälld över sig och ett svärd genom halsen, på order av den romerske kejsaren Diocletanius, men att hon ändå överlevde detta.

Lucia med tärnor sjöng de klassiska luciasångerna i kyrkan.
Lucia med tärnor sjöng de klassiska luciasångerna i kyrkan.
Foto: Bosse Nilsson

Det som kanske märks mest i dagens luciafirande är ändå att helgonet Lucia ska ha haft ljus i håret när hon gick runt med med kassar för att besöka fattiga och nödställda.

– När vi idag firrar lucia i kyrkan vet vi att lucia och hennes tärnor kommer att besöka många platser för att sprida mycket glädje till många människor, sa Louise Nyman.

Efter kröningen sjöng luciaföljet flera av de välkända klassiska låtarna, som ”Så mörk är natten”, ”Det strålar en stjärna” och ”Jul, jul, strålande jul”.

Ljusen i Carolina Linds krona var tända. Kröningen var klar.
Ljusen i Carolina Linds krona var tända. Kröningen var klar.
Foto: Bosse Nilsson

Nu väntar intensiva och långa dagar för lucia med tärnor med besök på framför allt äldreboenden och företag.

Läs mer