Kristianstads trafikskolor i botten
Tidigare har Kristianstadsbladet rapporterat om långa väntetider till uppkörningar av B-körkort. För tillfället är köerna inte alarmerande i Kristianstad men fortfarande ett stort problem i resten av landet.
En starkt bidragande faktor är att många tvingas köra upp på nytt, menar man på Vägverket. Allt för få elever godkänns vid första uppkörningen. För Kristianstad visar statistiken bottenresultat. Kristianstad är den tredje sämsta kommun av godkända förarprov och är sämst i landet på de teoretiska proven. Vad de dåliga resultaten beror på råder det skiljda meningar om.
Åke Wiberg, chef för Vägverkets förarprover i Kristianstad, menar att eleverna inte är färdigutbildade när de kommer till slutproven.
–Jag har en känsla av att eleverna vill chansa och testa att köra upp innan de är klara, säger han. Jag har även haft uppkörningar i Helsingborg och där är det en annan kvalitet på dem som kör upp.
Men Bo Walter på Nya Trafikskolan, säger att de inte låter sig påverkas av eleverna. De har utbildade lärare som avgör när eleven är klar för uppkörning.
–Jag vet inte vad det beror på men man kan inte bara skylla på trafikskolorna. Det har skett en uppstramning av Vägverkets prov också, säger Bo Walter. Dessutom har ju alla trafiklärare gått samma utbildning. Åke Wiberg håller inte med om att de negativa siffrorna beror på att proven förändrats eller att inspektörerna har blivit strängare vid uppkörningen.
–Det är ju samma inspektörer i Hässleholm och där klarar 73 procent sig vid första uppkörningen. Jag tror inte att vi blir mycket snällare bara för att vi kommer till Hässleholm, säger Åke Wiberg.
Han påpekar också att vid de teoretiska proven har inspektörerna ingen möjlighet att påverka utan då är det helt elevernas kunskaper som styr.
–Vi måste få eleverna att förstå att det är viktigt med utbildningen och att de vinner på att fullfölja den, säger han. Det kan inte vara lätt att vara trafikskola heller. Om eleven inte vill köra mer, vad ska de göra.
Men det kan bli en dyr historia att gå till uppkörningen utan att vara färdigutbildad.
–Det går på runt tusenlappen. Med både uppkörningskostnad och extralektionerna, säger Bo Walter.
–Skulle det inte vara bättre att lägga de pengarna på några extralektioner innan uppkörningen istället. Det sparar både tid och pengar, säger Åke Wiberg. Bo Walter menar att trafikskolorna i Kristianstad har tagit till sig kritiken och har börjat fundera på åtgärder.
–En viktig sak är att avdramatisera uppkörningen, säger Bo Walter.
Ytterligare en åtgärd är att Åke Wiberg under en vecka i mars ska åka med trafikskolan under utbildningen.
–Vi börjar med Nya Trafikskolan eftersom de är störst. Jag kanske kan komma med tips och råd om vad som behöver åtgärdas. Vi får se, säger Åke Wiberg.
terese.cristiansson
@kristianstadsbladet.se