Kristianstadsborna blir fler

Sveriges folkmängd ökar under årets första kvartal, främst tack vare ökad invandring och minskad utvandring. Även Kristianstadsborna har blivit fler, men i Hässleholm och Östra Göinge är antalet invånare färre i dag än jämfört med första kvartalet i fjol.
Kristianstad • Publicerad 10 maj 2002

Enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, ökade Sveriges folkmängd med 5208 personer under de tre första månaderna i år. Det är 864 fler än motsvarande period förra året. Ökad invandring och minskad utvandring kompenserar fördelseunderskottet på 1399 personer. Visserligen föddes det fler barn under de första tre månaderna i år än under samma period förra året, men samtidigt har antalet avlidna personer ökat. Samtliga län utom Stockholm, Uppsala och Halland har födelseunderskott och situationen var densamma i fjol. Samtliga län har ett positivt inflyttningsnetto från utlandet. När det gäller flytter inom landetvar det fler personer som flyttade till än från både Västra Götalands och Skåne län under första kvartalet i år jämfört med förra året, men för Stockholms län gäller det motsatta, det vill säga att fler flyttade därifrån och till andra delar av landet än dit. Trots det fortsätter folkmängden att öka i Stockholm, som under första kvartalet fick 3542 nya invånare. Motsvarande siffror för Västra Götaland och Skåne är 1104 respektive 1292 personer. I nio län miskar folkmängden och mest i Gävleborgs län, som har 443 personer färre i dag än under första kvartalet år 2001. peter.maunula @kristianstadsbladet.se FAKTA Folkmängden

Av Peter Maunula 044-18 55 62
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.