Kristianstadsläkare missade lungcancer

En läkare i Kristianstad har kritiserats inför Inspektionen för vård och omsorg för att ha missat lungcancer och fördröjt vården av en patient.
Kristianstad • Publicerad 15 januari 2014

I januari i fjol kontaktade en patient den kritiserade läkaren första gången för smärta i rygg och under en revbensbåge. Senare följde fler besök då patienten påtalade smärta, nu också i bröstryggen.

Först ordinerade läkaren smärtstillande och besök hos sjukgymnast. Då det inte hjälpte remitterades patienten till röntgen av ryggen i juni. Denna visade en kompressionsfraktur som skulle utredas vidare och magnetröntgen bokades den 31 juli.

Ett par dagar innan kom dock patienten till akuten på CSK med ryggsmärtor. Återigen ordinerades smärtstillande avvaktan av magnetröntgen.

Denna visade sedan metastaser, dottertumörer, i kotpelaren och patienten remitterades till CSK. Dagen efter skickades patienten till Skånes universitetssjukhus i Malmö för akut operation. Skiktröntgen före visade på lungcancer med lungmetastaser.

Patienten avled den 9 september. IVO har nu avslutat ärendet med hänvisning till att förloppet troligtvis inte hade kunnat hindras vid tidigare upptäckt då patienten med stor sannolikhet burit på cancern en tid.

Mikael Hallqvist
Marie Englund
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.