Annons

Kristianstadspoliser på plats mitt i gatukriget

EU-demonstranter och polis drabbade samman i rena gatukriget. Efter några timmar såg centrala Göteborg ut som om citykärnan hade legat i krigets Bosnien. – Demonstranterna håller på att förstöra hela stan och invånarna är helt vansinniga på dem, förklarar Kristianstadspolisen Åke Arvidsson från en mobiltelefon där han står posterad utanför EU-högborgen på Svenska Mässan.
Kristianstad • Publicerad 16 juni 2001
Inte med i fredagsbråket. Kristianstadspolisen Åke Arvidsson och hans kolleger från Kristianstad höll en järnring runt EU-toppmötet på Svenska Mässan och hamnade inte i direkt konfrontation med demonstranterna som härjade på Avenyn. Bild: RONNIE SMITH
Inte med i fredagsbråket. Kristianstadspolisen Åke Arvidsson och hans kolleger från Kristianstad höll en järnring runt EU-toppmötet på Svenska Mässan och hamnade inte i direkt konfrontation med demonstranterna som härjade på Avenyn. Bild: RONNIE SMITHFoto: 

Sexton poliser från Kristianstad och Hässleholm finns med i polisens jättekommendering som skall hålla ordning under EU-toppmötet i Göteborg.

Igår förvandlades de centrala delarna av staden till rena slagfältet.

Annons

Maskerade ungdomar gick bärsärkagång, bröt upp gatstenar och kastade mot poliser, krossade skyltfönster och tände eld på möbler till uteserveringar. – Ingen av oss från Kristianstadspolisen fanns med i de styrkor som attackerades, däremot var vi med i utkanten vid bråken i torsdags, säger Åke Arvidsson.

Han har varit med vid sådana här upplopp tidigare.

– Ja, jag hamnade mitt i centrum av de våldsamma bråk som fotbollshuliganerna startade på Stortorget i Malmö vid fotbolls-EM 1992. Bråken nu ligger på minst samma nivå.

Åke Arvidsson och hans polisgrupp från polisområde nordost tillhörde den kommendering som igår eftermiddag bevakade själva kärnområdet Svenska Mässan där EU-toppmötet pågår.

– Men här är lugnt nu. Vad vi vet förekommer det dock sammandrabbningar nere på Avenyn i höjd med Trädgårdsföreningen, säger han vidare. Åke Andersson menar att det inte längre handlar om demonstrationer mot EU utan om rena ligistdåd, att de gäng som drar omkring på stan bara är ute för att förstöra.

– Det ser ut som om kriget svept fram över centrum med massor av krossade skyltfönster, stora partier uppbruten gatsten och trädgårdsmöbler som stuckits i brand. Jag kan inte se att sådan förstörelse har med EU-protester att göra, förklarar han.

– Jag har också sett kolleger från piketstyrkorna som kommit tillbaka sönderslagna, svårt sargade efter träffat av gatstenar och andra tillhyggen, dessutom nedkletade med projektiler från omkullvälta och krossade s k bajamajor. Den här intervjun gjordes strax efter klockan sexton igår eftermiddag. Ungefär samtidigt gick det ut en ny begäran om förstärkning från Göteborgspolisen till samtliga polisdistrikt i södra och mellersta Sverige.

– Vi håller just nu på att kalla in ytterligare en grupp om fyra man som skall förstärka den tidigare uppsända styrkan på sexton man, förklarade kommissarie Robin Gustavsson i Kristianstad vid sjuttontiden.

Christian Bergh, Joakim Johansson, Magnus Johnsson och Henrik Svennberg var de som med kort varsel kallades in i tjänst. – För tjugofem minuter sedan var jag ute i trädgården och jobbade, förklarade till exempel Joakim Johansson där han stod åkberedd utanför den civila VW-bussen iförd full kravallutrustning med flamsäker overall, skyddsväst, arm- och benskydd.

– Ja, det är varmt, suckade han. I bagageluckan hade då övrig personlig skyddsutrustning packats liksom hjälmarna med ansiktsskydd och de genomskinliga skyddssköldarna.

Annons

– Det är trist men nödvändigt att vi måste använda sådan här utrustning, tycker Joakim och berättar att just skölden räddat honom från att få benet krossat av en gatsten vid ett tidigare tillfälle.

Kollegan Christian Bergh fyller på.

– I ett sådant här läge känner man sig motiverad att ställa upp. Både för att skydda det demokratiska samhälle vi lever i och för att hjälpa utsatta kolleger.

– Dom som härjar i Göteborg attackerar ju demokratin i stället för att genom fredliga demonstrationer försöka försvara den, var hans åsikt.

När detta skrivs några timmar senare vid tidig fredagskväll bör förstärkningen från Kristianstad närma sig Göteborg. Den stora kvällsdemonstrationen har inte startat men polisledningen har flera gånger i olika nyhetssändningar förklarat att de fruktar att det kan bli en lång, het natt med nya våldsamma kravaller.

ulf.matson

@kristianstadsbladet.se

Läs mer om EU-toppmötet på sidan 8 i del 3.

Av Ulf Matson 044-18 55 60
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons