Krogägare misstänks för bokföringsbrott

Två ägare till en restaurang i Kristianstads kommun misstänks ha undanhållit 1,5 miljoner kronor ur bokföringen för 2008.
Kristianstad • Publicerad 6 januari 2011

Nu åtalas de vid Kristianstads tingsrätt för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Ägarna får också betala ytterligare cirka 700 000 kronor i skatt.

Enligt Skatteverket är det så mycket som två femtedelar av intäkterna under 2008 som har undanhållits i bokföringen, vilket också har försvårat för Skatteverket att bedöma rörelsen utifrån bokföringen.

Undanhållandet av intäkterna upptäckte Skatteverket genom att samköra bokföringen med så kallade kundräkningar. Där upptäcktes att drygt hälften av försäljningen av mar inte ingick i redovisningen.

Via så kallade underrullar i restaurangens kassaapparat kunde Skatteverket hitta tidsmässiga glapp i inslagen av försäljningen och vid provköp i restaurangen fick Skatteverkets representant kvitton där inslagen hade gjorts med kassaapparaten försatt i träningskassörsläge, vilket innebär att inslagen inte registreras som försäljning.

Utöver åtalet åker de båda restaurangägarna på att betala 219 000 kronor i ytterligare mervärdesskatt för 2008 samt en tilläggsskatt på 44 000 kronor.

Skatteverket har efter granskningen också beslutat att påföra den ene av ägarna ytterligare inkomster från bolaget, vilket medför ytterligare skatt på 357 000 kronor samt skattetillägg på 90 000.

Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.