Krogar och frisörer slarvar med liggarna

98 av 4000 kontrollerade restauranger och frisörer i södra Sverige riskerar kontrollavgifter för att de inte listat vilka som jobbar där.
Kristianstad • Publicerad 9 maj 2007

– Det är mestadels restauranger det gäller. Omkring 58 procent av de företag vi kontrollerat är restauranger, resten frisörer, säger Anna-Lena Lundqvist på Skatteverket i Skåne. Hon är projektledare för kontrollerna i den södra regionen, som även omfattar Blekinge, Kronobergs och Kalmar län. Där har de sedan årsskiftet gjort nerslag hos 4000 företag fram till och med april månad.

Bakgrunden är att det från första januari i år finns en lag om att krogar och frisörer ska föra personalliggare över vilka som jobbar i lokalen. Skatteverket har beslutat att göra omfattande kontroller under året för att se till att lagen efterlevs.

Lagen syftar till att minska svart arbetskraft.

– Vi gör oanmälda kontroller, oftast två och två. De flesta företag har förståelse för de här kraven, säger Anna-Lena Lundqvist. Hittills har det blivit beslut om att påföra kontrollavgifter i ett 70-tal ärenden. Totalt är det 98 ärenden som är under övervägande.

– Vi började med kontrollerna redan den 8 januari. I början var det många missförstånd om vad som skulle vara med, så vi har gett några en extra chans.

Bland annat var det många krogägare som inte hade fört upp sig själva som anställda i liggarna. – De ansåg inte att det behövdes, de var ju ändå där på "sin" restaurang hela tiden.

Om 98 fall är mycket eller få vill hon inte säga direkt:

– Det är väl ungefär vad vi räknade med. Nu har vi än så länge också mest gått ut till mindre restauranger, med få anställda. Framöver blir det även de större som besöks.

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.