Krögare kritiska till alltför smal stadsfestival

Kristianstad Artikeln publicerades
En ny stadsfestival kan komma att bli verklighet i juli.
Foto: Johanna Wallin
En ny stadsfestival kan komma att bli verklighet i juli.

”Som kärlek utan kyssar”. Många krögare välkomnar planerna på en ny stadsfestival, men riktar samtidigt kritik mot det snäva utbudet.

Beslut om det blir en stadsfestival eller ej väntas i nästa vecka, men några mat- och öltält blir det inte. Och bland krögarna går åsikterna isär. Flera är positiva till festivalen och välkomnar mer liv och rörelse i stan.

Men flera är också kritiska till en stadsfestival utan mat- och öltält. Per Ljungberg på Kippers är en av dem.

– Det är väl önskvärt att det händer saker i stan på olika sätt, det är alltid positivt. Men jag tycker att det hade varit trevligt med öltält.

Per Ljungberg tycker att diskussionen om bus och fylla fått för stort utrymme.

– Man kan inte ta bort allting, utan ska istället hantera de bekymmer som uppstår. Det är synd om de som inte sköter sig begränsar utbudet.

Vad säger du om argumentet att man vill gynna de krögare som redan finns i stan?

– Det gör man till delar. Men jag tror att en stor fin stadsfestival lockar mer folk, där man kan få lov att sätta sig ner med ett glas vin och lyssna på någonting på ett torg.

Ponsinh Kong, ägare till Thai Kong, är inne på samma linje. Han tycker att det var olyckligt att Kristianstadsdagarna lades ner och har i flera år ordnat sin egen lilla festival. Nu välkomnar han en ny stadsfestival, men tror att det blir svårt att göra det till en succé.

– Ska man ha en festival ska man ha hela paketet. Utan mat- och öltält blir det blir svårt att få folk att se det som en festival. Det är som kärlek utan kyssar.

Mat- och dryckestält är ett viktigt inslag för att skapa festivalkänsla, tycker Ponsinh Kong.
Foto: Tommy Svensson
Mat- och dryckestält är ett viktigt inslag för att skapa festivalkänsla, tycker Ponsinh Kong.

Precis som Per Ljungberg tycker Ponsinh Kong att politikerna fokuserar för mycket på problem som fylla och ungdomsgäng, och för lite på de goda krafter som finns i stan.

– Det är alla vi som sköter oss som blir förlorare när politikerna är rädda. Man borde ta hand om problemen istället. Mat, dryck och glädje tillhör en stadsfestival, säger Ponsinh Kong.

På La Cucina är det annat ljud i skällan. Ägaren Johan Focklin sörjer inte avsaknaden av mat- och öltält, restaurangen har under juli redan en stor uteservering.

– Det är alltid bra om man hjälper de lokala företagen, säger Johan Focklin.

På Åhus Bryggeri däremot är Ulrik Jönsson besviken. Han tycker att Handelsstaden och kommunen borde ha tänkt bredare.

– Jag tycker att kommunen borde tänka i ett större perspektiv och tänka på producenter, turism, arbetstillfällen. I Malmö är det ju inte krögarna som serverar öl utan lokala producenter via Skånes dryckesproducenter. Det hade blivit mer tryck på en stadsfest med mat- och dryckestält. Det hade haft stöd från många olika håll.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.