Kronofogden lär elever hur de ska hantera pengar
Kronofogden har under många år gått ut och informerat om privatekonomi i gymnasiets avgångsklasser. Till hösten startar de ett försöksprojekt för att fånga upp ungdomarna redan i nian.
– På gymnasiet har många ungdomar redan hunnit skaffat sig konsumtionsmönste. Därför vill vi nu ut tidigare på prov.
Ungdomar grundlägger sitt ekonomiska beteende redan tidigt.
– Konsumerar föräldrarna mycket på kredit är barnen benägna att ta över det beteendet, säger Ann Andersson. Därför vill vi få in det privatekonomiska tänkandet tidigare. Informerar vi på högstadiet kan barnen ta med sig kunskapen hem och diskutera med mamma och pappa. På så sätt når vi mer än en grupp.
Marknaden fokuserar mycket av sin reklam på ungdomar med olika glassiga erbjudanden.
– Näthandeln har gjort det lättare att handla utan målsmans underskrift, säger Ann Persson.
Men också när mamma och pappa är med vid inköpet kan till exempel mobiltelefonräkningar skjuta i höjden.
– Då är det viktigt att ungdomarna får veta vad som händer om man inte betalar räkningar och får en betalningsanmärkning, säger Ann Andersson.
De nior i östra Skåne som deltar i försöksprojektet kommer att få lära sig vad det innebär att sätta sin namnunderskrift på ett papper, hur mycket pengar man behöver för att kunna leva, vad det innebär att ingå ett hyresavtal, hur effektiv ränta fungerar vid köp på kredit, fördelarna med kontantkort jämfört med abonnemang till mobiltelefon inom ämnet hemkunskap.
Efter en termin med projektet kommer försöket att utvärderas. Om det faller väl ut blir det en permanent informationskampanj som ska ut i fler skolor.
Fakta
n I dag har 6780 skånska ungdomar mellan 18 och 25 skulder och betalningsanmärkningar hos kronofogden. Det motsvara tio procent av kronofogdens gäldenärer.
asa.pearce
@kristianstadsbladet.se