Annons

Kulturer kunde mötas i dansen

Det är inte lätt att träffa nya människor. För en nyinflyttad Kristianstadsbo kan det ta lång tid att riktigt känna sig hemma. Ännu svårare kan det vara om inte bara staden, utan också landet är nytt. Det soliga Kjugekull blev i lördags en mötesplats där broar byggdes mellan två kulturer och många individer.
Kristianstad • Publicerad 20 augusti 2001
Får jag lov? Det tog lite tid innan Röda Korsets medlemmar vågade sig in i dansen med Kurdiska Kulturföreningen. Bilder: PIERRE ALEXANDERSSON
Får jag lov? Det tog lite tid innan Röda Korsets medlemmar vågade sig in i dansen med Kurdiska Kulturföreningen. Bilder: PIERRE ALEXANDERSSONFoto: 
Kläder och kultur. Lisbeth Selín hade många frågor om Adnan Alikanders och Bayan Mohammad Alis kurdiska folkdräkter.
Kläder och kultur. Lisbeth Selín hade många frågor om Adnan Alikanders och Bayan Mohammad Alis kurdiska folkdräkter.Foto: 
Tjo! Musiken var medryckande och Lisberth Selín kom snart in i takten.
Tjo! Musiken var medryckande och Lisberth Selín kom snart in i takten.Foto: 

Musiken från den centralt placerade bandspelaren är kurdisk och mycket medryckande. Det spritter i benen på medlemmarna i den Kurdiska Kulturföreningen. För dem är musiken välkänd och omtyckt, för Röda Korsets 30-talet medlemmar är den ny och spännande. De två grupperna har träffats här för att umgås, lära känna varandra och förstå varandras kulturella arv. Vad passar bättre än dansen? Efter en stunds tvekan vågar sig Lennart Degrenius från Araslövs krets, Röda Korset, på att ge sig in i raden av dansande människor.

– Jag studerade tekniken innan och förstod att jag inte skulle ställa mig till vänster om han som leder dansen. Sedan var det inte så svårt, säger han när han anfådd vilar sig över en kopp kaffe. Efter Lennart Degrenius mod är det många som söker sig till den dansande skaran. Andra sitter på filtar i gräset och pratar och de yngre spelar boule eller kastar ringar. De två grupperna har träffats på Kjugekull idag på initiativ av Röda Korsets samverkansråd i Kristianstad. Tillsammans med Kurdiska kulturföreningen har de diskuterat vad som skulle kunna göras för att minska isoleringen av invandrare i Kristianstad. Samverkansrådet har nyligen ansökt om och fått 10000 kronor av Röda Korsets regiongrupp för ett så kallat invandrarprojekt.

Annons

– Ett förslag var att göra en utflykt tillsammans, så det fick det bli, berättar Lena Granning-Miller som sitter i rådets arbetsgrupp tillsammans med Åke Lind. Fahima Osman sitter i Kurdiska Kulturföreningens styrelse och hon är mycket glad att utflykten blivit av. I en underbart vacker blåskimrande klänning springer hon över gräsmattan för att hinna prata med alla.

– Vi har aldrig träffats förut och jag tror att det här är viktigt för oss. Det är bra och trevligt att vi lär känna varandra, säger hon.

Många av de kurdiska deltagarna har klätt sig i traditionella dräkter. Kvinnornas klänningar är i flera delar med schalar i sirliga tyger. Sömnad blir ett självklart samtalsämne för många. Röda Korsets medlemmar frågar och undrar över materialet i blusen, mönstret på tyget och männens lindade magar. Kurdiska Föreningens ordförande, Abdulla Mohammed, berättar att nationaldräkterna kan se olika ut beroende på från vilket land de kommer från.

Redan vid välkomnandet har vi fått veta lite mer om det kurdiska folket, som ju länge varit ett splittrat folk, förföljt av många regimer. Här på Kjugekull finns idag människor från turkiska, iranska och irakiska Kurdistan.

– Vi är ett folk med samma språk traditioner men med olika nationaliteter i passet.

Röda Korsets medlemmar lyssnar intresserat på historien om kurdernas öde. När dagen är slut vet de inte bara historien, utan också nutiden. Hur lever kurderna i Kristianstad idag? Antagligen inte mycket annorlunda än de själva.

– Alla är vi lika, säger Aso Mustafa som i samtal med Tore Bengtsson redan hittat en vän.

nyheter@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons