Kulturkvarteret är snart klart för stor ingvigning

Invigningen av Kulturkvarter Kristianstad står snart för dörren. Ännu återstår mycket arbete, men Musik i syd, som har ansvar för verksamheten, är säkra på att hålla tidsplanen.
Kristianstad • Publicerad 22 augusti 2014
Den lilla salen har fått ett helt nytt utseende. Scenen är lite längre så att flygeln kan gömmas undan på ett smidigt sätt.
Den lilla salen har fått ett helt nytt utseende. Scenen är lite längre så att flygeln kan gömmas undan på ett smidigt sätt.Foto: Foto: Tom Wall
Rundtur. Emma Lang Åberg visar upp Kulturkvarter Kristianstad för Kristianstadsbladet.
Rundtur. Emma Lang Åberg visar upp Kulturkvarter Kristianstad för Kristianstadsbladet.Foto: Foto: Tom Wall
Emma Lang Åberg är administrativ chef för Musik i syd.
Emma Lang Åberg är administrativ chef för Musik i syd.Foto: Foto: Tom Wall
Emma Lang Åberg och Britt-Marie Wennerström är säkra på att man kommer hålla tidsschemat.
Emma Lang Åberg och Britt-Marie Wennerström är säkra på att man kommer hålla tidsschemat.Foto: Foto: Tom Wall
Bibliotekschefen Emma Lang Åberg synar cafékilen som kommer inredas med designstolar.
Bibliotekschefen Emma Lang Åberg synar cafékilen som kommer inredas med designstolar.Foto: Foto: Tom Wall
Foto: Foto: Tom Wall
Konserthuset, stadsbiblioteket och Musik i syds lilla sal utgör det nya kulturkvarteret med det nya caféet. Emma Lang Åberg, Britt-Marie Wennerström och Mikael Myhr står inne i vad som kan bli artistloge och grupprum.
Konserthuset, stadsbiblioteket och Musik i syds lilla sal utgör det nya kulturkvarteret med det nya caféet. Emma Lang Åberg, Britt-Marie Wennerström och Mikael Myhr står inne i vad som kan bli artistloge och grupprum.Foto: Foto: Tom Wall

– Det kommer att bli färdigt om vi så måste jobba dag och natt, säger Britt-Marie Wennerström, administrativ chef för Musik i syd.

Det knackas fortfarande sten utanför huvudentrén mot Kanalgatan. Ett par killar installerar brandlarm i foajén. Golvet är täckt av det karaktäristiska bruna pappret som signalerar att byggarbete pågår.

Den 29 augusti äger invigningen av Kulturkvarteret rum.

Det blir slutpunkten för arbetet som bundit ihop Kristianstads två konsertsalar via en om- och tillbyggnad med biblioteket. Innergården som tidigare varit under bar himmel är nu under tak.

Caféet ett hjärta

Kulturkvarteret får två ingångar. Huvudentrén blir från Kanalgatan, men det kommer även finnas en entré från Föreningsgatan. Bibliotekets gamla ingång försvinner. Det nybyggda caféet och bistron i mitten kommer att slå som ett hjärta för att binda ihop delarna med varandra. Ett nybyggt tidningsrum, som ligger utanför det egentliga biblioteket, kommer att öppna redan klockan åtta under vardagarna.

– Tanken är att man ska kunna ta en kopp kaffe och sedan sätta sig i tidningsrummet, säger bibliotekschefen Emma Lang Åberg.

– Vi hoppas även på andra samarbeten. Att dra igång språkcafé hade varit roligt.

Biblioteket öppnar först klockan tolv. Orsaken är att den bullriga PCB-saneringen pågår under förmiddagarna och kommer att fortsätta under hösten.

– Vi har inte fått något slutdatum när arbetet ska vara klart.

Äta lunch

I den nybyggda långsmala cafékilen, som vetter mot kanalen, kan man äta lunch. Ulrika Carlqvist som drev Kammarcaféet innan, är numera anställd som restaurangansvarig av Musik i syd. Hon ska sköta caféet och bistron som kommer att vara öppet måndag till lördag, och när det är konserter och andra arrangemang. Under dagtid kommer fyra personer att jobba på caféet. När det är andra evenemang fyller man på med två till.

– Vi har fått ihop ett härligt gäng. Det kommer att bli jättebra i de nya fräscha lokalerna. Många gamla gäster har längtat efter att vi ska öppna, säger Ulrika Carlqvist.

Den lilla konsertsalen har genomgått en komplett förvandling. Scenen är något längre och träslaget på väggarna är utbytt. Nu har rummet mer karaktär av en svart låda. Tanken är så vitt skilda arrangemang som fester, konferenser, årsmöten, föredrag, barnföreställningar och konserter ska kunna ta plats i lilla salen som rymmer 150 personer.

Förvandling

Dörrarna kan slås upp mot caféet och bistron som har sökt om att få fullständiga rättigheter.

– Förhoppningen är att fler externa arrangörer av musik ska vara intresserade av att använda det. Salen lämpar sig ypperligt för singer/songwriters, blues eller country. Klubbkvällar är också en möjlighet. Dessa kanske har sökte till andra ställen innan, säger Mikael Myhr, tekniker på Musik i syd.

– Det går inte att sticka under stol med att öppenheten mot baren är en fördel där.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Lukas Ernryd
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.