Annons

Kunskap saknas för täckning av tipp

Kristianstad • Publicerad 3 september 2003

Länsstyrelsen i Skåne får ingen hjälp av Naturvårdsverket med att lösa frågan om sluttäckningen av Härlövstippen. Det finns inte tillräcklig kunskap om att täcka deponier med avloppsslam, skriver verket och lämnar därmed Länsstyrelsen mer eller mindre utan vägledning.

Verket konstaterar dock att det i hela landet finns ett behov av riktlinjer vad gäller sluttäckning av deponier och talar om att man just nu arbetar med att ta fram en handbok i ärendet. Man väntar också på en sammanställning av kunskap och erfarenheter av täckning med just slam, som är det material som Kristianstads renhållningsbolag, Krab, vill täcka Härlövstippen med.

Annons

Länsstyrelsen meddelade i våras att man övervägde att förbjuda användandet av slam och aska vid sluttäckningen av Härlövstippen. Man menade att Krab inte tillräckligt kunde bevisa att täckningen inte var miljöfarlig. Krab skickade då in ytterligare information där man försökte visa att täckningen inte medförde miljöfaror.

Men Länsstyrelsens handläggare Maria Mohlin har väntat och hoppats på att Naturvårdsverket skulle ge besked.

Verkets svar kom till Länsstyrelsen i går och Maria Mohlin konstaterar att hon får klara sig med det lilla underlag som Naturvårdsverket hittills sammanställt.

Beslut i frågan väntas fattas under de kommande veckorna.

Eva Emmelin

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons