Kurs möter ett ökat behov av speciallärare

Igår avslutades en utbildning för specialpedagoger. Syftet med utbildningen är att varje skola i Kristianstad skall ha tillgång till egen kompetens i läs- och skrivsvårigheter. Det är kommunens kunskaps- och informationscentrum i Kristianstad som står bakom satsningen.
Kristianstad • Publicerad 8 maj 2002

Under ett år har de tolv deltagarna träffats en halvdag i månaden. Varje deltagare har under året följt vardera en elev från diagnostisering av läs- och skrivsvårigheter eller dyslexi, till att sammanställa ett åtgärdsprogram för eleven. Under träffarna har de fått möjlighet att diskutera olika problem som uppkommit under resans gång. Dessutom har deltagarna fördjupat sig i en mängd teoretisk litteratur på området. Marianne Johansson är speciallärare på Villaskolan i Åhus och en av kursdeltagarna. – Jag tycker att kursen har gett en stöd för sina frågor om problemet. Alla känner igen problemen med läs- och skrivsvårigheter men vi behöver lite mer kött på benen för att kunna göra något åt det, säger hon. Karin Johnsson är tal- och specialpedagog på Trolle Ljungby, Kiaby och Fjälkinge skola. Hon håller med Marianne om att alla lärare någon har kommit i kontakt med problemet. – Det ökar tyvärr, säger hon. Enligt Lisbeth Larsson, legitimerad psykolog, berättar att läs- och skrivsvårigheter märks mer i dagens samhälle. – Vårt behov av att kunna hantera text är mycket större idag, säger Lisbeth Larsson. Hon är tillsammans med specialpedagogen Lena Franzén kursansvarig. I dagsläget riktas intresset mot skolpersonal i årskurserna 0 till 5. – Det gäller att börja tidigt med den här problematiken, säger Lena Franzén. I Kristianstad finns det ungefär 20 procent elever med läs- och skrivsvårigheter och cirka fem procent elever med dyslexi. Lena Franzén betonar skillnaden mellan de båda diagnoserna. Läs- och skrivsvårigheter är mer miljörelaterat än dyslexi som har neurologiska orsaker. Det gör också att det är lättare att fylla ut de kunskapsluckor som en elev med läs och skrivsvårigheter har än de som en dyslektiker har. Men det är också viktigt att påpeka att ingen är ett förlorat fall, menar Lena Franzén. Det är också därför som det är viktigt att utbilda skolpersonalen. – I många andra kommuner har man sopat den här problematiken under mattan, säger hon. Lisbeth Larsson håller med om att Kristianstad ligger i framkant när det gäller specialpedagogiska satsningar. Hon säger bland annat att en rad kommuner skickat hit skolpersonal för utbildning och studiebesök. jimmy.vulovic @kristianstadsbladet.se

Av Jimmy Vulovic 044-18 55 55
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.