Kustvandring i vykortsmiljö

Getingarna var förmodligen det enda negativa när omkring 400 personer genomförde Kustvandringen 2004 mellan Yngsjö och Åhus i lördags. I övrigt såg deltagarna ut att njuta i fulla drag.
Kristianstad • Publicerad 30 augusti 2004

Årets Kustvandring var den fjärde i ordningen. I sedvanlig ordning började de entusiastiska vandrarna vid Yngsjö Havsbad för att senare på kvällen gå i mål vid Åhus Strand drygt åtta kilometer längre bort. Ett av stoppen på vandringen fanns vid Sven-Wilhelm Nilssons ålabod i Åhus. På denna plats träffade Kristianstadsbladets patrull i lördags eftermiddag en kvartett bestående av Eva Andersson, Carina Jerleryd, Jojje Arandolu och Jonne Hermansson. De satt och tog igen sig i solskenet efter att ha startat från Yngsjö någon timme tidigare.

– Det här är verkligen underbart. Att gå längs med vattnet och se havets skiftningar är något som jag verkligen kan rekommendera. Naturen är helt underbar. Man mår så bra av det här helt enkelt, sade Eva Andersson och fick medhåll av den övriga trion i sällskapet som för övrigt genomförde den populära kustvandringen för andra året.

– Det har blivit en mycket trevlig tradition, sade kvartetten innan de vandrade vidare mot slutmålet några kilometer bort.

Inne i Sven-Wilhelm Nilssons ålabod stod Britt-Marie Svensson och Jonas Nyberg från Orienteringsklubben Pan Kristianstad och serverade bland annat kaffe och äppelkaka till vandrarna. Utanför själva boden bjöds det på diverse olika musikstycken till ackompanjemang av dragspel och bas.

– Vi bjuder på både det ena och det andra i musikväg, sade en av musikanterna, Arne Färm, som har tagit för vana att spela på Kustvandringen.

– Det är synd att sluta när man vet hur trevligt det brukar vara här, fortsatte han. En av de ledande krafterna bakom Kustvandringen 2004 är Max Svensson. När han ombeds att summera årets vandring säger han inledningsvis att helgens arrangemang blev en lyckad tillställning.

– Vi kan nog säga att det blev succé i år igen. Vi hade ungefär lika mycket folk som vanligt varav några hade kommit ända från Thailand. Vi hade också folk från bland annat Holland och Litauen. Ungefär 60 procent av deltagarna kommer från orter utanför Kristianstads kommun och det känns roligt, säger Max Svensson och riktar samtidigt ett extra tack till de gamla kungliga Wendisterna från Åhus som gjorde en fin insats under helgen.

– Även fågelskådarna som medverkade förtjänar ett omnämnande, fortsätter han.

Nästa år är det tänkt att Kustvandringen ska fira ett högtidligt femårsjubileum. Max Svensson meddelar att han och de övriga arrangörerna just nu håller på med planeringen för hur 2005 års vandring ska kunna erbjuda något lite speciellt och extra till de som vill vandra.

– Jag tycker också helt ärligt att det här är ett mycket bra arrangemang. De som är med får både en dos friskvård, en båttur, kultur och en stadsvandring. Det är också ett bra sätt för oss att visa upp den fina miljön häromkring, säger en belåten Max Svensson.

Markus Danielson

044-18 55 00

markus.danielson@kristianstadsbladet.se

ÅHUS
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.